Йорданка Фандъкова: Детските градини и ясли в София отварят на 26 май

5765
Йорданка Фандъкова: Детските градини и ясли в София отварят на 26 май
Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските градини в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след празниците. Съобщението тя направи в профила си във Facebook. Тя написа:

"Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след почивните дни.

✅ Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

✅ Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини.

✅ Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София ще получат инструкция за организацията на работата.

📌 Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

📌 Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време.

📌 При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

📌 Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

✅ Очакваме от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително.

✅ Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци.

✅ За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

Детските градини и ясли в Бургас отварят на 26 май

Детските градини и ясли в Бургас отварят на 26 май. От Община Бургас съобщиха, че се предвижда групите да бъдат с не повече от 16 деца,...

✅ Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група.

📌 До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи.

📌 Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки."

Първи коментар направи директорът на 106-та детска градина "Княгиня Мария Луиза" - Нина Дончева пред БГНЕС:

Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно

Детските градини и ясли ще отварят след 22 май поетапно в периода до 1 юни, по решение на общините. Всяка седмица до тогава общините, т...

Щеше да е добре да имаме малко повече време преди да отворим детските градини, каквото беше дадено на училищата, когато бяха определени датите за матурите. Въпреки това ние сме почти готови да посрещнем децата на 26 май, каза Нина Дончева.

"Ние работим от две седмици в посока отварянето на градината. Мисля, че сме готови. Имаме още малко неща, които още не сме направили – това е едно повторно окосяване, да минем една дезинфекция на пейките отвън и на повърхностите", обясни тя и уточни, че дворът е обработен против кърлежи.

Дезинфекция и основно почистване е направено във вътрешните помещения, уверява директорът.

"Направена е дезинфекция на всички видове повърхности. Имаме закупени дезинфектанти за подове, брави, тъй наречените „критични точки”. Персоналът също е подготвен, минали са инструктаж. Получи ли са лични предпазни средства във вид на шлемове, ръкавици, лични дезинфектанти", разяснява тя и добавя, че ежечасната дезинфекция е безопасна за децата и заедно с нея ще се прави редовно проветряване на помещенията.

Попитана дали градината ще работи на пълен капацитет Дончева каза, че предстои да обсъдят как ще бъде организирана работата на градината и изрази надежда, че на 26 май няма всички родители да си доведат децата.

МОН: Персоналът на детските градини няма да ползва целия си платен отпуск заради пандемията

МОН измислили как педагозите от затворените заради коронавируса детски заведения да не се окажат с изчерпан принудително платен годишен...

"Тези, които имат нужда, тези, които са наистина притиснати от обстоятелствата, с удоволствие бихме били в полза на родителите. Но всички онези, които могат да се погрижат за децата си в домашна среда, която е и най-безопасната към момента, моля да го направят", призова директорът и подчерта, че настоящата ситуация дава възможност родителите да дадат ценен урок на децата си затова как функционира една общност и че всеки трябва да понесе отговорност за постъпките си, а не да я прехвърля на друг.

Дончева каза още, че трима от служителите й са отказали да дойдат на работа, защото са на възраст и с хронични заболявания.

"Казват, че не са ясни условията, при които ще се работи. Притеснява ги голямата бройка на децата в група и ги притеснява фактът, че не може да се осигури социална дистанция между учителите и децата в групата", разяснява тя.

По отношение на децата от четвърта група, Дончева каза, че за момента не се предвижда удължаване на учебната година.

"Приключването трябва да стане на 31 май, така както всяка учебна година. В момента учителите на четвърта група правят диагностика, която е за периода до 13 март, след което имаме организация, по която да се получи информация от родителите за указанията, по които те работеха, подавани от учителите в групите. Присъствието на децата от четвърта група не е задължително. Предполагам, че отсъствията ще бъдат извинявани служебно", заяви директорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София