Кметът на Елин Пелин предложи решения на проблема с кучетата

5178
Кметът на Елин Пелин предложи решения на проблема с кучетата
Снимка: ПП Нова България

Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов прие на открит диалог протестиращите срещу нехуманното убиване на бездомни и домашни животни на територията на общината. На тази среща присъстваха общественият посредник на Община Елин Пелин – г-жа Румяна Младенова и кметовете на населените места, който имаха възможност да споделят проблемите с кучетата по селата и да дадат предложение за тяхното решаване, съобщиха от Общината.

На срещата стана ясно, че, от една страна, проблемът идва от собствениците на домашни кучета, които не кастрират, не маркират или не поставят чипове на своите любимци и ги пускат да се разхождат безконтролно. По непотвърдена информация има практики на некоректни фирми и/или организации, които през нощта доставят кучета в територията на общината.

Кметът на Елин Пелин: Има много инвеститори в общината, проблемът е работната ръка

Всяка година около празника на Свети Дух шопите се събират в центъра на Елин Пелин за всеобща веселба. Срещнахме се с кмета на общината...

Друг фактор за увеличаването на броя на бездомните кучета са „вилните“ жители на общината, които след края на летния сезон оставят своите кучета на улицата, защото няма кой да се грижи за тях.

Кметът пое ангажимент в краткосрочен план бездомните кучета да бъдат хванати, местен ветеринар ще ги кастрира и маркира и ще бъдат върнати обратно по местообитание съгласно действащата към момента Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на община Елин Пелин. Вече има регистрирано превозно средство и лице, което преминава през нужната квалификация за извършването на тази дейност, както и договор с ветеринарен лекар.

Плановете на Общинска администрация за дългосрочно разрешаване на проблема е да бъде създаден приют за бездомни кучета. В най-кратък срок ще бъде внесено предложение към Общински съвет-Елин Пелин и след тяхното решение ще се предприемат действия за създаването на приюта.

Кметът ще издаде Заповед, с която кметовете/кметските наместници по населени местата да извършат информационна кампания и регистрация на всички домашни кучета съгласно действащото към момента законодателство.

Кметът на Елин Пелин: От встъпването ми в длъжност съм обект на атаки

Цялата година - от момента, в който встъпих в длъжност като кмет на Община Елин Пелин досега, съм обект на целенасочени атаки срещу мен...

От Общината напомнят, че по-голямата част от собствениците на кучета на територията на общината не са регистрирали своите любимци и не плащат годишен данък.

Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за дейности, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. Годишната дължима такса към момента е 10 лв., а регистрацията на домашни кучета е безплатна.

Насрочени са срещи с представителите на неправителствените организации „Четири лапи”, „Animal Rescue Sofia“, „Дай лапа“ и с представители на Столична община и ОП „Екоравновесие“ за утре, 30.11.2017 г., от 10:30 и на 12.12.2017 г. от 10:30 ч., които да предложат добри практики за овладяване на популацията на бездомни кучета на територията на общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София