Кметът на Елин Пелин: Заедно с НСОРБ се борим не само за локална децентрализация, а за всички български общини

1252
Кметът на Елин Пелин: Заедно с НСОРБ се борим не само за локална децентрализация, а за всички български общини
Снимка: НСОРБ

Ако нямаме инструменти за развитие на местни политики, няма как да противодействаме на всеобщия разпад. Българските кметове, имайки тези механизми, знаем на локално ниво какво е най-необходимо за нашите съграждани – как да задържим младите хора, да се грижим за възрастните ни близки и да променим средата към по-добро. Пример за това е община Елин Пелин – една от малкото с положителна демография вследствие на финансовото стимулиране за новородени деца. Заедно с НСОРБ се борим не само за локална децентрализация, а за всички български общини. Това заяви кметът на община Елин Пелин и член на УС на НСОРБ Ивайло Симеонов по време на Регионалната дискусия за общините от Югозападен район, провеждаща се днес в София.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев подчерта, че децентрализацията трябва да бъде основна тема, която кметовете на български общини трябва да коментират все по-често.

„Трябва да говорим все по-често за нея пред обществеността, защото ако се беше случила, много по-леко бихме усетили инфлацията, повишаващите се цени и всички последици от войната и ковид“, заяви Георгиев.

Според кмета на Белица Радослав Ревански предизвикателствата пред общините са еднородни, само мащабите са различни.

„Ние носим отговорност пред хората и те очакват от нас да даваме решения на проблемите, породени от кризите. Пред нас стои въпросът с намирането на трайни мерки и законова уредба на условията за възлагане от държавата на нови отговорности на общините и поетапното премахване на наложените ограничения - общините да управляват самостоятелно общинските приходи и обектите общинска собственост. Но аз съм на мнение, че когато има криза - има и възможност. Местните власти можем да бъдем чути, ако говорим в един глас“, посочи Ревански.  

"Ако битката за децентрализация беше лесна, щеше да е спечелена досега, но благодарение на НСОРБ и изпълнителния директор Силвия Георгиева, вече имаме конкретика и професионален анализ. Гражданите ежедневно очакват решения от кметовете – от ремонт на шахта, през смяна на улична лампа до конкретен по-голям проблем. Те не се интересуват коя дейност е делегирана от държавата, коя се субсидира с общински приходи или евросредства. За да могат местните власти да отговорят на обществените очаквания, е съвсем нормално да бъдат компенсирани."

Това заяви от своя страна Георги Георгиев, член на УС на НСОРБ и Председател на Столичен общински съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com