Кметът на "Триадица": Какво стана и какво ще стане в "Стрелбище", "Иван Вазов", "Манастирски ливади"

12787
Кметът на "Триадица": Какво стана и какво ще стане в "Стрелбище", "Иван Вазов", "Манастирски ливади"
Снимка: БГНЕС

Развитието на столичния район "Триадица" е задача номер едно за новия кмет - Димитър Божилов. Той дойде на поста през късната есен на 2019 година и декларира своите приоритети в специално интервю за Actualno.com. Какъв е напредъкът за малко повече от половин година - научете в следващите редове, представени от БГНЕС.

Разкриват се паркоместа в "Стрелбище" и "Иван Вазов"

"В "Стрелбище" това лято ще премахнем 40 незаконни гаражни клетки и на тяхно място ще разчертаем 80 паркоместа, които ще могат да се използват безплатно", обяви Божилов.

Той посочи, че незаконните гаражни клетки се намират върху общински терени, които са отредени за паркиране и се намират в частта, която гледа към "Гоце Делчев".

"Премахването на гаражните клетки няма да ни струва нищо. Там няма защо да чакаме срокове. Слагаме обявление и след 7 дни може да ги вдигнем", обяснява кметът и прави паралел с излезлите от употреба автомобили, които са много в района, но за което махане процедурата отнема по 2 години, поради което всяка година успяват да вдигнат по 100.

На ул. "Дедеагач", в близост до оградения от НИКМИ терен, също ще бъде разкрит обществен паркинг. Той ще стане факт най-късно другия месец. В момента теренът се разчиства и следва да засипан с чакъл.

Попитан за казуса с движението по ул. "Дедагач" към ул. "Мила родина", той уточни, че на 3 юли има заседание по делото и се надява да приключи този казус, за да може къщата, която се намира в трасето на улицата, да бъде съборена и оттам да мине пътят към "Първан Тошев".

Божилов припомни, че са били демонтирани и трите бариери около Първа инвестиционна банка и в момента там е отворено движението. Остава неизвестното в коя посока да бъде еднопосочното движение по "Първан Тошев" и "Енос", тъй като хората не са се съгласили с предложението на общината. За това ще бъде направено ново дописване, което да установи финалните настроения и искания на жителите.

Димитър Божилов добавя, че кв. "Иван Вазов" ще бъде включен в обхвата на "зелената зона", но срещу това хората са поискали да бъдат изградени общински паркинги. Районната администрация вече ги е набелязала.

"Едното място се намира на бул. "Витоша" и "Янко Забунов", другото е паркингът зад ресторанта в "Южния парк", откъм бул. "Витоша" и "Бяла черква", посочва Божилов терените.

Кметът обяви също така, че заедно със столичния омбудсман ще направят обществено обсъждане, за да бъде изработена нова пътна карта за "Гоце Делчев" и да се набележат местата, където могат да бъдат изградени паркинги, а също така и да се премахнат незаконни гаражни клетки, които по думите му са доста в района.

Свършеното до момента

Попитан за свършената работа от встъпването му в длъжност, Божилов казва, че една от най-важните му задачи е била районната администрация да стане открита и достъпна за хората и гласът на "Триадица" да се чува в Столичната община.

По линия на поддръжката, той отчете, че е бил ремонтиран подлеза при гимназията по дизайн, както и подлезите на "Гоце Делчев". Добавя, че предстои да бъдат ремонтирани подлезите по бул. "България", на които ще им бъде направена хидроизолацията, което е трябвало да се случи по време на ремонтите на платната и тротоарите до момента. Наред с това добавя и косенето, както и почистването на дренажите на подлезите. Божилов казва, че много от свършената работа е невидима за хората, но тя се върши и не е за подценяване.

"Извършваме редица ремонти като "Метличина поляна", "Емилиян Станев", "Боянски водопад". Искаме да направим и проход срещу търговския център, който се намира на "Емилиян Станев", така че гражданите да не пресичат малката част на "Тодор Каблешков" по милостта на шофьорите. Там не е предвидено такова съоръжение. Ние сме поискали там да се обособи пешеходна зона. От другата страна има тротоар, който искаме да прокараме, така че на хората да не им се налага да пресичат, а да стигнат до светофара на "Козяк" и да отидат в парка", посочва кметът свършеното и предстоящото.

Битката между новото и старото в "Триадица"

Според Димитър Божилов, старите квартали и новопоявилите са причината "Триадица" да е на две скорости.

"Централна градска част, попадаща в района, е добре устроена и в нея имаме достъп до редица услуги, жилищни комплекси , които са от десетилетия. Докато в по-младите ни квартали проблемите са свързани с отсъствието на инфраструктура, социални услуги, които предизвикват и икономически проблеми. Затова ние се стремим да засилим благоустрояването, да направим нещо ново. Пример в тази насока е канализационния колектор по ул. "Хенрик Ибсен" който пуснахме и се доизгражда в момента. Той ще свърже кв. "Кръстова вада" с канализацията на София, защото в момента там има обекти, които все още са на септична яма“, разкрива Божилов.

Не подминава и започналото наскоро уширение на "Тодор Каблешков": "Това е изключително ценно за този ринг, който ще се образува, защото той ще продължи към "Филип Кутев" в "Лозенец" и така към "Дървеница". Това е пътна артерия, която е от особена важност", пояснява кметът и добавя, че продължават да водят преговори със собствениците за отчуждаването на терени в участъка след "Луи Айер".

По думите му, състоянието на уличната мрежа в старите квартали, където тя съществува, е добро като цяло, а там, където я няма, се изгражда нова. Божилов уточнява, че районната администрация сама преценява дали отпуснатите средства ще бъдат за ремонт на съществуващи тротоари или изграждането на нови.

"При по-старите и развити части от "Триадица" основните ни усилия са насочени към ремонтиране, поправяне на нещо амортизирано или вандализирано. Ремонтирахме тротоарът на ул. "Цар Петър" заради това че беше на бабуни пред ДГ "Буката". Пътят беше така нивелиран, че при дъжд водата се стичаше в мазето на градината. Приоритизираме ремонтите именно около училища и детски градини", добавя той.

Кметът посочва, че в момента тече ремонт на ул. "Метличина поляна", която сред местните е популярна като "Малката Венеция", "Басейнът", "Езерото".

"Уличният език издава какъв е проблемът там. Той е свързан с нивелирането и отводняването ѝ. Ремонтът все още не е приключил заради валежите, които обаче бяха тест. Гражданите посочиха, че на няколко места се събира вода и ние сме насочили тези забележки към строителната фирмата, наета от Столична община", обяснява районният кмет и продължава: "Най-важната и крайна цел на всичките ни усилия е всеки един квартал да има свой център, а да не се налага хората да се качват в колите си и да ходят в центъра, за да получат една или друга услуга, важно е да имат достъп до тях в рамките на своя квартал".

"Манстирски ливади – Изток" и "Кръстова вада – Запад"

По думите на Димитър Божилов, тези два квартала са ясно отличими от останалите. Докато в старите се набляга на ремонтирането на съществуващата инфраструктура, то в тези два квартала всичко се изгражда от нулата.

"Положението в "Манастирски ливади – Изток" е зле, но искаме да направим така, че да не става по-зле. Искаме да обърнем тази тенденция, да благоустроим района и хората вече да имат достъп до нормална инфраструктура, социални услуги и канализация. На този фон обаче положението в "Кръстова вада - Запад" е по-зле. Това е така защото, ако в "Манастирски ливади" терените са големи и парцелирани, то в "Кръстова вада" имотите са малки и това прави разликата между двата квартала.

По отношение на "Манастирски ливади", кметът каза, че се проучват варианти и за още изходи от „квартала, като засега могат да се използват малкият и големият "Костенски водопад", които могат да изведат автомобилите в посока "Тодор Каблешков" и другите големи артерии.

Той обяви още, че са предвидили нови тротоари в участъка "Боянски водопад" и "Шарл Шампо", както и на "Георги Измирлиев" като част от тях се правят от частни инвеститори, а другите от общината.

До няколко години в "Манастирски ливади" ще има училище

До няколко години в квартала ще има училище. То ще се разполага върху имот, който е собственост на Драгалевския манастир.

"Водим преговори с ръководството на манастира, които са под шапката на Българската патриаршия. В момента изчистваме детайли, които касаят самия парцел – как е разположен, как да се разполага сградата, така че след година, две, три да може да се поздравим с ново училище, което ще бъде на удобно място, тъй като в момента хората в "Манастирски ливади" са районирани към 121-во училище в "Гоце Делчев".

Детската градина

Започна изграждането на първата детска градина в "Манастирски ливади - Изток". Кметът признава, че тя е по средата на нищото, но уверява, че достъпът до нея ще бъде осигурен по ул. "Флора“ и голямата "Костенски водопад".

"Имаше проблеми с отчуждаването по "Костенски водопад" в частта при "Тодор Каблешков". Там наскоро приключи делото и собствениците ще бъдат овъзмездени по пазарни цени. Другата улица "Флора", една не малка част от нея е изградена. Ние искаме да я продължим до "Луи Айер". Опитваме се да направим така, че да бъде заключен един обръч, така че колите да могат да минават безпрепятствено", уточнява Божилов.

И бърза да добави, че малкият "Костенски водопад" в момента е изграден, но има един малък участък от 70 метра, който трябва да бъде ремонтиран и очаква това да се случи в рамките на месец, за да може да пуснат движението по чисто новата улица от край до край.

Божилов обръща внимание и на казуса с НИКМИ, които заграждайки терен на ъгъла на "Петко Ю. Тодоров" и "България" предизвикаха бурен отпор от страна на жители, които не позволиха зеленият терен да се застрои - засега.

"В момента процедурата по придобиване на този имот от общински в частен е в съдебна фаза. Преминало е последното заседание във Върховния административен съд и се очаква решение. Ще се разбере дали придобиването е било законно или не. Но това е пример как гражданите могат да се борят срещу нещо, което накърнява традициите и местата, които те познават и искат да бъдат така съхранени“, обявява той и добавя, че ако съдът излезе с решение в полза на собственика ще се водят преговори и варианти, той да бъде обезщетен с релевантен терен, но на друго място в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София