Коя е най-късата улица в София? Ще се изненадате от интересното ѝ минало

15451
Коя е най-късата улица в София? Ще се изненадате от интересното ѝ минало
Снимка: Столична община

Ако смятате, че всички улици в столицата ни са големи, дълги и препълнени с трафик, грешите. Да, София може да се похвали с булевардите си и с най-дългата си улица – „Цар Симеон“, популярна с арабските си заведения и авточастите, която е толкова обширна и дълга, че е съумяла да приюти десетки училища и детски градини, както и множество посолства, но това далеч не означава, че в столицата няма малки улички. Толкова малки, че докато тръгнете по тях, са свършили.

Най-късата улица в София за автомобили  – дължината ѝ ще ви изненада

Най-късата улица в София, по която се движи автомобилен трафик, е само… 34 метра. Не сме изпуснали цифра, тридесет и четири, правилно прочетохте. Ще я откриете в квартал „Манастирски ливади“. Преименувана е с решение на ОС от 2009 година на Трифон Силяновски – популярен с постиженията си роден композитор и пианист, занимавал се и с философия и педагогическа дейност. Скромната и невероятна дължина на тази къса уличка от едва 34 метра изненадва – докато тръгнете с колата си по нея, тя просто е свършила.

Най-късата улица в София за пешеходци

Като разбрахме, че най-късата улица за автомобили в столицата е само 34 метра, очаквахме най-късата пешеходна улица да е само няколко крачки. Тя обаче се оказа двойно по-дълга от улица „Трифон Силяновски“. 60 метра – толкова може да изминете по най-късата пешеходна улица в София – „Малко Търново“. Любопитен факт е, че тя е представена предимно от стълби, водещи ни към интересни истории преносно и буквално.

София проектира иновативния транспорт при поискване заедно с жители на „Манастирски ливади“

Столична община, Асоциация за развитие на София, Център за градска мобилност София, Моудшифт Европа ЕООД., съвместно с гражданското сдр...

Впечатляващо дълга и колоритна е историята на тази къса уличка, разположена в сърцето на София – в идеалния център. В миналото е приютявала едно от любимите места на Цар Борис ΙIΙ, които често е посещавал – бар „Луна“.  Историята на тази уличка е много по-стара от Цар Борис обаче и ни отвежда около 4500 години назад във времето. По време на строителни дейности през 1905 година на най-късата улица в София са открити останки, които доказват, че тук в древността се е намирало праисторическо селище. Сред моментите от живота на улицата е и фактът, че тя е приютявала и килиите на държавна сигурност – тежка история, с която ще спрем до тук. Ако сте в идеалния център на София и искате да минете от улица Московска към булевард Дондуков, може да използвате именно тази малка 60-метрова пешеходна уличка с голяма история, скрила редица тайни и загадки под жълтите си павета.

Най-късата улица в София за пешеходци днес – настояще и бъдеще

Освен интересно минало най-късата улица в София има и интересно настояще, а предполагаме и бъдеще. Преди около година проект „Малко Търново – улица на времето” върна колорита и живота на уличката с кампания, разкриваща факти, митове и легенди със story-та в социалните мрежи. Специално събитие, част от същия проект, бе осъществено на уличката – историята на София, оживяла и облечена в съвременни форми на изкуство директно бе разположена на улица „Малко Търново“. За ден най-късата улица в София бе домакин на изложба, мултимедийно шоу, музика и кабаре, пресъздаващи тайните, загадките и историите на столицата. Явно размерът тук няма значение и макар да е най-малката уличка в София, „Малко Търново“ може да се похвали с голяма популярност и още по-големи тайни, истории и преживявания.

ОЩЕ: Научете уникалната история на град София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София