Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

752
Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община
Снимка: БГНЕС

Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера, публикуван във Фейсбук страницата му, идва във връзка с настояването на родителите на ученици от цялата страна 2 май да бъде неучебен, защото са пада по средата на група, определени от Кодекса на труда празници, които са неработни и неучебни дни.

„Във връзка с предстоящите Великденски празници предлагам кметът на София, съобразно законовите му правомощия, да обяви датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за учебните заведения на територията на Столична община. Подобни заповеди вече издадоха кметовете на Пловдив и Стара Загора с мотива да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработни дни: 1 май – Ден на труда; 3 май – Разпети петък; 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия. Също така 2 май е голям християнски празник – Успение на Св. цар Борис I Покръстител“, дава аргументи Контрера.

Той се позовава и на това, че кметове на общини като Пловдив, Стара Загора и Благоевград вече са издали заповеди 2 май да е неучебен ден.

„Считам, че една подобна мярка би била приета с разбиране и е в полза на хората, за да не се стигне до масово отсъствие на ученици на 2 май, което практически ще обезсмисли учебните занятия в този ден.“, допълва още общинският съветник от ВМРО.

Карлос Контрера внася и писмено предложение до Столична община.

Прилагаме и пълния текст на поста на зам.-председателят на ВМРО Карлос Контрера:

Призовавам кмета на Столична община – Васил Терзиев, да обяви 2 май за неучебен ден. Аргументите за това не са маловажни. През последните дни доста родители на деца задават резонния въпрос няма ли Столична община да реагира и да обяви деня за неучебен по примера на други български общини.

Във връзка с предстоящите Великденски празници предлагам кметът на София, съобразно законовите му правомощия, да обяви датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за учебните заведения на територията на Столична община. Подобни заповеди вече издадоха кметовете на Пловдив и Стара Загора с мотива да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработни дни: 1 май – Ден на труда; 3 май – Разпети петък; 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия. Също така 2 май е голям християнски празник – Успение на св. цар Борис I Покръстител.

Това време може да бъде използвано пълноценно от учениците за самоподготовка, предвид предстоящите държавни зрелостни изпити, които предстоят да се проведат през м. май за зрелостниците и националните външни оценявания за учениците в другите степени на образование.

Считам, че една подобна мярка би била приета с разбиране и е в полза на хората, за да не се стигне до масово отсъствие на ученици на 2 май, което практически ще обезсмисли учебните занятия в този ден.

Още: Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София