Мъглата направи София ад за дишане

4681
Мъглата направи София ад за дишане
Снимка: БГНЕС

Близо два пъти над допустимата норма са фините прахови частици, показва измервателната станция в Павлово, София. Нормата е 50 PM на кубичен метър, а сега е 99,8. В последните дни това непрекъснато е така, като е имало и ден с 3,5 пъти над нормата, съобщава Нова телевизия.

Мъглата, която е неизменен спътник на София през последните няколко дни, задържа фините прахови частици, което прави въздухът, който дишаме, още по-опасен. Според експерти при тази норма има опасност за по-малки деца, както и за хора, страдащи от астма. В София автомобилният трафик допълнително повишава нивото на замърсяване.

В Пекин смогът докара проблеми с доставките на природен газ

Властите в китайската столица въведоха временни ограничения на доставките на природен газ за промишлени предприятия, отоплителни систем...

Може би по ниво на замърсяване с фини прахови частици да сме на едно от първите места в ЕС, призна експерт, но добави, че по азот например сме много по-добре. Официалните данни от изследванията на Европейската агенция по околна среда показват, че България е с най-мръсния въздух от 38 страни в Европа, а четири от българските градове са в топ 5 най-замърсени европейски градове.

Срещу България ЕК започна наказателна процедура заради мръсен въздух в общо 29 общини. Процедурата обаче беше спряна, след като експерти започнаха да разработват планове как да бъде преодолян проблемът. Основният въпрос е как да се намали отоплението с твърди горива.

Вчера, 28 декември, стана ясно, че в Италия редица градове решиха да ограничат движението с автомобили заради замърсяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София