Националната библиотека с нов покрив до края на седмицата

1138
Националната библиотека с нов покрив до края на седмицата
Снимка: БГНЕС

Участъкът от стъкления покрив на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", който се срути от тежкия сняг върху посетител на читалнята за периодична литература в началото на февруари, ще бъде възстановен до края на тази седмица.

За щастие пострадалият тогава мъж се отърва само с прорезни рани. Макар и със закъснение, Министерството на културата изпълни обещанието си и отпусна за ремонт 21 хил. лв.

Намериха пари за ремонт на покрива на Националната библиотека

20 000 лева ще бъдат осигурени за ремонта на покрива на националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", който пострада при големите ...

Тъй като сградата на Националната библиотека е паметник на културата, ремонтът е съобразен максимално с автентичния й вид. Затова и амортизираната метална конструкция на покрива не се сменя, а се реставрира и консервира. Това обаче не е достатъчно за цялостното решаване на проблемите по сградата, трупани в последните 50 години.

По изчисления от миналото лято става дума за 200 хил. лева, но експертна комисия тепърва ще изчислява размерите на инвестицията. Директорът на Националната библиотека Красимира Александрова допълни, че служебният министър Рашко Младенов е обещал ведомството да подсигури и тези средства, най вероятно на части, тъй като сумата не е малка. С тях ще се подмени високата част на покрива, ще се изградят системи за задържане на снега, ще трябва да се поставят нагреватели на водосточните тръби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София