Нивата на реките в Софийско са в норма, няма опасност от наводнения

348
Нивата на реките в Софийско са в норма, няма опасност от наводнения

Към момента нивото на реките на територията на Столична община е в норма. Въпреки това всички екипи от 24-те района в столицата извършват мониторинг и наблюдение, така че в случай на необходимост веднага може да се реагира и да се вземат необходимите действия, за да не се стигне до инциденти, успокояват от общината.

Тази година се предвижда да бъдат почистени приблизително 5 км от река Искър в участъка от "Летище София“ до ул. "Чепинско шосе".

За река Дунав е обявена първа степен за опасност от заливане

Първа степен на опасност от заливане обяви Агенцията за проучване и поддържане на на река Дунав. Прогнозата за 13 март е нивото при Ру...

"На тези 5 км ще бъди извършено почистване тази година и се надявам да бъдат осигурени средства за останалите 10 км, които са от язовир Панчарево до "Летище София“, обясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Тя посочи, че това е частта от река Искър, за която отговаря Столична община, като припомни, че миналата година се наложи изпускане на язовир Искър с цел понижаване на неговото ниво.

По думите ѝ, благодарение на проект, който се изпълнява от Дирекция „Сигурност“ към общината с немски партньори, са осигурени няколко станции за следене на нивото на реките в реално време, пише още Topnovini.bg.

„Това са 45 пункта, като във всеки един от тях се получава информация какво е нивото на реката в момента. При повишаване на нивото получаваме веднага сигнал и се изпраща информация до кмета и до мен и можем да реагираме много бързо“, отбеляза тя. Зам.-кметът допълни, че тези пунктове дават и една много добра база данни за хидрологията на всяка една от реките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София