Нов обрат: Съдът защити автокъща "Капитолия", пази колите от градушка

6322
Нов обрат: Съдът защити автокъща "Капитолия", пази колите от градушка
Снимка: БГНЕС

Съдът спря премахването на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина само около седмица след като започна демонтирането на шестте незаконно изградени съоръжения – метални чадъри. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, като добави, че Столична община ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

Причината за поредния обрат в 4-годишната съдебна сага е "предпазване на автомобилите" от евентуална градушка.

"Преди три месеца съдът разреши и допусна предварително изпълнение за премахване, а вчера е взел решение да спре това премахване. Очевидно е, че ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда. Не коментираме решението, но още днес ще обжалваме това определение от вчера. Надявам се, че ВАС ще вземе бързо решение, за да можем да продължим", заяви кметът на София.

"Всички екипи на архитекта на СО - Здравко Здравков, въпреки съпротивата, влязоха да си вършат работата (б.а. - по премахването). Жалко за тях, това са хора, които положиха огромни усилия. Получихме съдействие от Градската прокуратура, от СДВР. Твърдо съм решена, главният архитект – също, да върнем този терен на софиянци и на Борисовата градина", каза Фандъкова.

Арх. Здравков заяви, че вижда в това решение на съда "изключителна загриженост към автомобилите, не към законното строителство". "Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Ами същият този съд състав през февруари даде своето допускане за изпълнението на заповедта и не беше преценил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове. Ние ще гарантираме изпълнението и ще чакаме след решението на ВАС да си довършим работата", коментира той.

"Също е казано, че ние сме се държали като вандали – че чупим и трошим, а това не е вярно. Вчера беше паркиран микробус, който да компрометира и да пречи тежка механизация да влезе да си върши работата по премахването", заяви още Здравков.

Днес спира демонтажът на 6-те метални съоръжения. "Искам да уверя всеки един човек, че незаконното строителство няма да бъде толерирано. Този терен е собственост на Столична община, а върху него има 6 незаконни чадъра. Който и съдийски състав да се произнесе в посока, че тези чадъри са законосъобразни, това ще лежи на неговата съвест. Ние преминахме през 4 години сага, за да дойдем до днешния ден", каза още той.

Здравков заяви, че чадърите имат фундаменти с дълбочина по-голяма от 4 метра, а екипът му ги премахва като „преместваеми съоръжения“.

Саботират премахването на автокъщата в Борисовата градина, оплака се шефът на СОС

Саботират премахването на незаконната автокъща в Борисовата градина. Това съобщи в профила си във Facebook председателят на Столичния о...

Още вчера председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви, че се саботира премахването на незаконната автокъща в Борисовата градина. Служителите излезли в "безсрочен годишен отпуск", а отпред имало бус, който пречел на работата на екипа на арх. Здравков. За това свидетелства и кметът на район Средец Трайчо Трайков.

Още вчера Трайков написа във Facebook, че адвокат на автокъщата се е появил и показал на телефона си съдебно решение, което не било получено официално от никого и не се е знаело какво е. Днес кметът на Средец потвърди пред Actualno.com, че става въпрос именно за решението, оповестено днес - спирането на премахването на "Капитолия".

Тази сутрин пред автокъщата имало "Порше" и бус със спуснати гуми на входа, предаде Трайков. "Междувременно в район Средец работим и по друг план, за който ще информирам, като сме готови. А техниката, която така и така е тук, днес ще използваме да свършим друга работа наоколо", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София