Нови църкви, водопроводи и много успешни проекти очакват жителите на селата в община Костинброд

4073
Нови църкви, водопроводи и много успешни проекти очакват жителите на селата в община Костинброд
Снимка: община Костинброд

Ремонти и строежи на духовните храмове, проекти за стабилизиране на водоподаването и общински транспорт са сред приоритетните сектори на общината за високопланинските села.

Ръководството на община Костинброд посети и инспектира ремонта на храм „Света Троица“ в село Бучин проход. Тази година, община Костинброд отпусна средства за цялостен ремонт на покрива, олтара и камбанарията.

Кметският наместник на село Бучин проход, Бойко Борисов показа извършения ремонт. Ръководството на общината дари икона на Иисус Христос, Светия дух и 12-те апостоли.

Предстои изграждането на дренаж и пътеки около църквата, като по този начин ще бъдат премахнати повърхностните води, които от склона на планината се стичат в църковния двор и около сградата.

След посещението в църквата “Света Троица” Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд и зам.-кметовете на община Костинброд инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов се отправиха към място, на което ще бъде подменен довеждащият главен водопровод за селото.

Остава като ангажимент и останалият водопровод на селото. Към настоящия момент има компрометирани участъци - около 300 метра от водопровода, който захранва селото.

В следващия бюджет на община Костинброд ще бъдат заложени в капиталовата програма на общината 50 хиляди лева за подмяна на тези участъци. Така общината гарантира стабилизиране на водоподаването в селото.

Новостроящ се храм, редовен транспорт и подновени спирки за село Дръмша

Преди една година в село Дръмша започна изграждането на православен храм „Св. мъченица Ирина“.

Общинска администрация – Костинброд предостави безвъзмездно общински имот на църковното настоятелство за изграждането на бъдещия храм. Новият православен храм се строи в двора на бившето начално училище в село Дръмша – „Паисий Хилендарски“, което е изучавало ученици през 50 и 60 години от 1 до 7 клас.

През настоящата година общината отпусна 10 хиляди лева за строителни дейности, а днес се постави информационна табела на входа на имота с визията на храма.

В момента се поставят две чисто нови спирки, на които всички пътуващи от и за селото ще може да чакат пристигането на маршрутките и автобусите на “Общински превози Костинброд” ЕООД.

Предстои подмяна и на още две спирки: една на разклона за село Дреново и една в началото на село Дръмша, а централната спирка на селото ще бъде реновирана.

По време на обиколката в село Дръмша, водени от кметския наместник г-н Добри Тодоров, ръководството на община Костинброд, в лицето на Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд и зам.-кметовете на община Костинброд инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов се срещнаха и разговаряха с жители на селото.

Хубави новини за село Чибаовци

След години на упорит труд и ангажираност, община Костинброд успя да реализира така важното проучване за вода, което ще подобри живота на множество семейства в село Чибаовци.

Община Костинброд заявява, че след интензивни проучвания, успешно са пробити два проучвателни сондажа за подземни водни ресурси в село Чибаовци.

Община Костинброд финансира два водоизточника. В момента се проучва дебита и се прави химико-биологичен анализ. Отпуснати са средства за ограда около водоизточниците, за проучвателния сондаж и за две нови помпи в помпената станция.

Ангажиментът на ВиК София област е да организира автоматиката.

За съжаление от няколко дни отново няма вода от Меча поляна /свогенско/, поради което община Костинброд е поискала водоноски от ВиК София област.

Прави се всичко възможно и по възможно най-бърз начин да излязат проучванията, да се монтират помпите и автоматиката - с цел да се снабди населението с питейна вода и да не се налага въвеждане на извънредно положение в селото!

Развитието и поддържането на село Чибаовци не спира до тук!

✅Храм „Св. Св. Кирил и Методий“ е с подновен чисто нов покрив, благодарение на средства осигурени от община Костинброд!

✅Ръководството на община Костинброд ще съдейства и за ремонт на магерницата в двора на църквата.

✅В село Чибаовци всички стари спирки са подменени с нови и от 1 август има редовен транспорт!

✅Готов е и проектът за ремонт на Народно читалище "Развитие - 1933" в центъра на село Чибаовци.

А за главния път, преминаващ през двете села - Дръмша и Чибаовци са закърпени дупките с активното участие на държавата и на общината.

Община Костинброд се надява да реши едно от най-сериозните предизвикателства, с които жителите на селото се сблъскват - липсата на питейна вода.

Силно се надяваме цялата инвестиция в проучвателните сондажи да оправдае времето и средствата и безводието в селото да е само спомен.

В последните няколко години благодарения на усилената работа на ръководството на община Костинброд водено от кмета Трайко Младенов, заедно с Искра Лазарова- кметски наместник на село Чибаовци успяха въпреки трудностите да променят облика на селото.

Новият площад, реновираният паметник, околните пространства, църквата, читалището, новите спирки, новият транспорт и новите сондажи показват, че въпреки КОВИД кризата, икономическата и политическата криза и 2 години липсата на държавен бюджет за развитието на селото се работи с душа и сърце и ще бъде така и за напред!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София