Нови трамваи, тролейбуси и електробуси ще обслужват София

9757
Нови трамваи, тролейбуси и електробуси ще обслужват София
Снимка: iStock/Guliver

25 нови трамвая, 30 съчленени тролейбуса и 30 електробуса идват в София. Доставката на екологичните возила се изпълнява по проекти на общинското дружество “Столичен електротранспорт” ЕАД, финансирани по Оперативна програма “Околна среда” като мярка за по-чист въздух в София, съобщава 24 часа.

До 35 месеца в столицата трябва да пристигнат 25 нископодови и климатизирани трамвайни мотриси. По проекта за доставка на 30 нови нископодови съчленени тролейбуса и 30 електробуса с 10 зарядни станции текат обществени поръчки.

Фандъкова: До края на 2021 г. около 20% от всички автобуси в София ще са електрически

До края на 2021 г. около 20% от всички автобуси по улиците на столицата ще са електрически. Това каза кметът на София Йорданка Фандъков...

За 30-те нови тролея е сключен договор за доставка с чешката компания “Шкода Електрик” АД. Те ще заменят последните стари икаруси. А новите електробуси ще сменят автобусите по линии №6, 60, 73 и 74. В София вече се движат 13 нови нископодови трамвайни мотриси. Те бяха доставени по втората фаза на проекта за интегриран столичен градски транспорт по договор с полската компания PESA Bydgoszcz SA. Трамваите струват 44,7 млн. лв., а средствата са от Оперативна програма “Региони в растеж”. Сега те обслужват трамвайна линия №18. След като приключи ремонтът на релсовия път по бул. “Цар Борис III”, който ще стартира догодина, е планирано те да обслужват трамвайна линия №5. Те са с видеонаблюдение, платформа за детски колички и хора с увреждания, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи.

“Столичен електротранспорт” пусна и 3 нови електробусни линии - №123, 84 и 184. Те се обслужват от 15 електробуса, за които бяха изградени 6 зарядни станции. Проектът предвижда 6 електролинии да заместят автобусни маршрути. Електробусите се зареждат за 5-6 минути, улавят енергия при спиране и я оползотворяват в изминаването на поне 20 км. Покупката им е по договор за заем от 14,7 млн. евро с ЕБВР, като в бъдеще може да се доставят още 15 електробуса.

“Със Столичната община работим по програма за изграждане на нови трамвайни и тролейбусни трасета и рехабилитация на съществуващите. През 2018 г. беше ремонтиран релсовият път по ул. “Граф Игнатиев”, а през 2019 г. - по ул. “Каменоделска”. Предстои да стартира реконструкцията на трасето и контактнокабелната мрежа от Съдебната палата по бул. “Македония” и бул. “Цар Борис III” до “Княжево”. Прогнозната стойност на инвестицията е 40 млн. лв”, заявява изпълнителният директор на “Столичен електротранспорт” ЕАД Евгений Ганчев. Освен това бяха изградени и две тролейбусни трасета - продължение на тролей №5 в “Младост 2” и по ул. “Бяла черква”, бул. “Фр. Нансен” и бул. “Патриарх Евтимий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

Транспортът и чистотата - най-голямото перо на СО през февруари (СНИМКА)

Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...