Ново напрежение: Синдикален лидер на шофьорите в София е станал жертва на постановка?

3486
Ново напрежение: Синдикален лидер на шофьорите в София е станал жертва на постановка?
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Расте напрежението сред водачите на превозни средства в столичния градски транспорт. Шофьорът Йордан Младенов, който е и синдикален лидер в дружеството, е станал жертва на постановка, твърдят изданията "Барикада" и "Дума".

Припомняме, че Младенов бе първият, който разказа преди дни за лошите условия на труд в транспорта в столицата. Мъжът е един от протестиралите в сряда шофьори, които сложиха жълти жилетки и окачиха надпис "протест" на предното стъкло.

Става ясно, че на в сутринта на 15 февруари Младенов е бил причакан от проверяващи от ведомствен линеен контрол на последна спирка на автобус 77 в Западен парк.

БСП София пита заплашвани ли са шофьори от градския транспорт да бъдат уволнени, ако не работят извънредно

Шофьорите в градския транспорт на София вече протестират с жълти жилетки и с плакати "Протест" на предното стъкло на съответното превоз...

В „проверяващия екип“ изненадващо се е оказал и завеждащият „Безопасност на движението“ в Столичния автотранспорт Борислав Попов, известен като приближен до директора на предприятието Слав Монов. Проверяващите са принудили Младенов да слезе от автобуса, след което са „открили“ вътре литър и половина бутилка с дизелово гориво, уточняват изданията.

Шофьорът е бил обвинен, че е откраднал нафтата от предприятието. Младенов, който е и лидер на КТ „Подкрепа“ в Столичен автотранспорт, е категоричен, че това е поредна постановка срещу него във връзка със синдикалната му дейност.

Както преди три години, така и сега, Младенов е отказал да докосне бутилката, за да няма негови отпечатъци по нея. Шофьорът тогава е настоял веднага да засекат количеството гориво в резервоара, което се е оказало дори над нормата. Допълнителна подробност е, че набеденият работник от два дни шофира с жълта жилетка.

Новината за случилото се със синдикалиста бързо се е разпространила сред колегите му. Шофьори са заявили, че или няма да застъпят на смяна, или ще прекратят работата си. 

Протест на ватмани и шофьори в София и обещание за увеличение на заплатите им

Заложено е увеличение от 10% на заплатите за служителите в столичния автотранспорт. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданк...

Младенов разказа стряскащи подробности около условията на труд в градския транспорт след поредния инцидент с шофьор, на който му прилоша зад волана. Оказа се, че той е шофирал 14 дни без почивка, а от последните 39 дни не е работил само в 4. От организацията "Спаси София" алармираха първи за бруталните нарушения и поискаха оставките на шефовете на дружеството. Общинските съветници от БСП в София настояха за пълна проверка в транспорта и поставиха проблема на заседание на транспортната комисия в СОС.

Във вторник и сряда ватмани и шофьори излязоха на работа с облечени жължи жилетки в знак на протест. Председателката на транспортната комисия Екатерина Йорданова призна, че има проблем с недостиг на водачи, но той не бил софийски, а национален, регионален и европейски.

Шефът на „Столичен eлектротранспорт“ ЕАД Евгений Ганчев пък обяви, че проблемът започвал да става и демографски. В предприятието му търсели решения с безплатни курсове за водачи.

И столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира по-рано напрежението сред водачите. Тя посочи, че е заложено 10-процентно увеличение на заплатите за шофьорите и ватманите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com