Обмислят даване на "Топлофикация София" на концесия

12021
Обмислят даване на "Топлофикация София" на концесия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Столичната община обмисля даване на концесия на "Топлофикация София". Това стана ясно от днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС, обясни, че има работна група, назначена от кмета, в която влизат различни политически сили от СОС. Тя трябвало да разгледа работата на консултант във връзка с промяна в управлението на "Топлофикация София" и да одобри доклад за препоръка на следващи действия.

Заради блокираните пари в КТБ "Топлофикация София" може да вдигне цените?

От БСП в София твърдят, че финансовото състояние на "Топлофикация София" продължава да се влошава. Заради блокираните в КТБ над 90 мили...

Днес беше приет доклад, който да анализира обективно ситуацията в дружеството, разглеждайки различните варианти за публично-частно партньорство, за привличане на частен инвеститор и за покриване на няколко основни въпроса. Това става ясно от информацията на БГНЕС.

"Това е свързано със задълженията на "Топлофикация", които са натрупани в минали периоди, инвестициите в технологично обновяване на дружеството и собствеността да се запази като 100% общинска. На базата на тези изисквания те са оформили 10 различни варианта и се препоръчва един от тези варианти, който според тях отговаря най-добре на изискванията на СО, а това е привличане на частния партньор чрез концесионна процедура", каза Стойнев.

За да вземе СО такова решение, е нужно да се извършат няколко типа анализи-финансово-икономически, правен, технически и екологичен. На базата на тях ще може да се вземе решение дали ще се изпълнява концесионна процедура или ще се вземе друг тип решение. Днес СОС взе решение да се изготвят съответните анализи, които след време ще позволяват на местният парламент да вземе решение.

Стойнев увери, че за да може да се говори за конкретен срок за концесия, е нужно да се направят анализите. Той припомни, че задълженията на "Топлофикация" се променят, като през зимния период има леко покачване, за сметка на летния. Задълженията на дружеството са над 600 000 млн. лв.

Георги Беловски временно ще управлява "Топлофикация София"

Столичният общински съвет избра за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Топлофикация - София” ЕАД Георг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София