Общински съветник с куп въпроси към Фандъкова как подкрепящите Путин са с предимство за протести

4988
Общински съветник с куп въпроси към Фандъкова как подкрепящите Путин са с предимство за протести
Снимка: Мартин Стоянов, Actualno.com

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева е подготвила цели 15 въпроса за столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка с шествията и протестите, касаещи войната в Украйна. Това сподели самата Георгиева в публикация в затворената фейсбук група "Шествие за Украйна".

Георгиева посочва, че откакто тръгнаха шествия в подкрепа на Украйна, "пространството пред знакови български институции е "резервирано" от антидемократичната партия "Възраждане" за дълъг период от време, което възпрепятства българските граждани да упражнят правото си на свободно събиране и изразяване". Тя уточнява, че при разговори с дирекция "Сигурност" на Столична община ѝ е било обяснено, че при уведомяване за протест успява този, който пръв заяви мероприятие. Само че Георгиева е категорична - този принцип не се спази при Паметника на съветската армия.

"Още на 21. 04. 2022 г, лично аз (като член на Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия) подадох уведомление в деловодството на Столична община за събитие, което да се проведе на 4-ти май 2022 г. и да представлява "опаковане на монумента на окупационната Червена армия" с български и украински знамена, с което да изразим солидарност с окървавената Украйна. Провеждането на това събитие НЕ беше осигурено от дирекция "Сигурност" и СДВР, макар уведомлението да беше за 17:00 часа, а гражданите да бяха поканени от 18:00 часа, тоест – органите са имали достатъчно време, за да обезопасят пространството. Вместо това, събитието беше осуетено и бяха допуснати сблъсъци, след като мястото беше окупирано от същите недемократични агитки, предполагаемо свързани с БСП и партия "Възраждане" (лидерът на последната дори присъстваше). Не бяха изпълнени изискванията на чл. 10, ал. 3 на ЗСММ да бъдат отстранени "лицата, които с поведението си пречат за провеждането му" и "грубо нарушават обществения ред". Напротив - беше допуснато незаконно навлизане на автомобил в парка с рег. номер СА 1850 ТВ, озвучаващ пространството със звукова техника", казва Георгиева.

Тя пише и, че Фандъкова е замълчала при призива на "Демократична България" да бъде спряно шествието на т.нар "Безсмъртен полк" на 9 май в София, което защитава комунистическия режим, макар със специален закон този режим да е обявен за престъпен. "Вие позволихте знамена със сърп и чук, символи KGB и Z, руски знамена, портрети на убийците Путин и Рамзан Кадиров, да манифестират в центъра на София и да се прекланят пред монумента на окупационната Червена армия, довела престъпния комунистически режим в България. И то в момент, в който Руската армия окупира европейска Украйна и избива народа ѝ", категорична е Георгиева. И дава пример, че кметът на латвийската столица Рига е забранил шествието на Безсмъртния полк. В Европа обаче на много места то се проведе.

 

Ето и какви са бъдещите въпроси на Георгиева към Фандъкова:

1. Какви са възможностите за противодействие на "резервирането" на знакови пространства пред ключови институции за дълъг период от време и за забраната за събития, които са против конституционно установения ред и/или нарушават правата и свободите на другите граждани ?

2. Използвани ли са тези възможности от Столична община, за да се осуети "окупирането" на тези общи пространства и да се осигури провеждането на други свободни изяви?

3. Какви мерки бяха взети от Вас (съгласно задължението Ви по чл. 9, ал. 2 от ЗСММ), дирекция "Сигурност" на Столична община и общинска полиция, за да се осигури провеждането на съгласуваното събитие "Опаковане на МОЧА" на 4-ти май 2022 г.?

4. Има ли анализ на провала на мерките за сигурност на 4-ти май 2022г, както и санкционирани служители? Моля да приложите анализа.

5. Как е допуснато нерегламентирано навлизане в "Княжеската градина" на автомобил с рег. номер СА 1850 ТВ, озвучаващ пространството със звукова техника?

6. Има ли издадени от Вас наказателни постановления, съгласно правомощия по чл. 14, ал. 3 от ЗСММ във връзка с нарушаването на реда на 4-ти май 2022г?

7. Съгласувано ли е почистването на обект "Паметник на Съветската армия", проведено на 30-ти април 2022г. и кой е организаторът?

8. Съгласувано ли е навлизането на две коли с регистрационни номера СВ 8714 ТЕ и СВ 7650 СТ с ОП "Паркове и градини" и дирекция "Зелена система" (забелязани на място лично от мен) на 30-ти април 2022г.?

9. Моля за копие от съгласувателното писмо за почистването и за навлизането на МПС на 30-ти април 2022г.

10. Кой е организатор на шествието на 9-ти май до монумента на Червената армия?

11. Какви са отговорностите на Столична община съгласно "Договор за съвместно ползване на недвижим имот" от 03.02.2006 между Областната управа и Столична община на обект "Паметник на Съветската армия" и околното му пространство, според който "Областна администрация на Област София предоставя за управление и съвместно ползване обект "Паметник на Съветската армия" и околното му пространство"?

12. В какво се състои управлението на обект "Паметник на Съветската армия" и околното му пространство от страна на Столична община през последните 10 години?

13. Охранява ли се районът на "паметника на Съветската армия" от "Егида София"“ ЕАД, както твърди министър Младен Маринов в отговор на парламентарно питане?

14. Отразено ли е от денонощното видеонаблюдение от камерата на Столична община съмнително поведение на лица, "охраняващи" монумента на 8-ми срещу 9-ти май и уведомен ли е за това съмнително поведение дежурният служител на "Общинска полиция" (каквато е практиката, според Ваш отговор до мен СОА18-ГР94-5790-(1) от 21,11.2018 г.)?

15. Какви мерки са предприети за проверка на това "съмнително поведение"?

ОЩЕ: Авторът на Украинската майка: Истината е грозна и няма друга истина (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Рая Назарян: Убедителната победа на ГЕРБ-СДС ще сложи край на политическата криза (СНИМКИ)

Затварят центъра на София за Фестивала на светлината LUNAR

Учат ни на паркиране: Зам.-кмет на София обяснява хаоса при НДК

"Всеки ден ще има протест": Столичани срещу ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София