Около 100 души на протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София

2394
Около 100 души на протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София
Снимка: БГНЕС

Общински съветници от БСП, Коалиция "Сердика" и граждани излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу повишаването на цената на билета за градски транспорт от 1 лев на 1,60 лева, предаде БНР.

В понеделник, на заседание на транспортната комисия, ще бъде разгледан доклад по темата и за развитието на градския транспорт в София. 

10 сериозни причини защо билетът в София не трябва да поскъпва

С увеличаването на цената на билета ЦГМ и Общината ще доведат до пореден отлив на пътници и зачестяване на гратисчиите в мрежата и то в...

Въпреки заявките за участие в социалните мрежи, в крайна сметка се събраха под 100 човека, сред които – немалко активисти на леви организации, съобщава bTV.

Аргументът, че цената на билета в София не е променяна от 8 години, а транспортът има нужда от инвестиции - не е достатъчен, според протестиращите. Истинските мерки според тях трябва да се вземат срещу гратисчиите.

Снимка: БГНЕС

"Това увеличение с 60% е огромно. Кога на хората заплатите с толкова ги увеличават?! Това е просто непосилно и ще афектира големи маси от софиянци, които просто като ползват по няколко билета на ден - това ще им отнеме голяма част от дохода", казаха протестиращи. 

Ето колко ще спечели СО от вдигането на цената на билетчето

15 милиона лева приходи повече на месец очаква Столична община от поскъпването на билета за градски транспорт. Това става ясно от внесе...

"Това не е ли подигравка? Какво ще правим ние? Аз не мога да пътувам и половин месец. Имам син, който в момента е безработен и той трябва да пътува и той с билетче от 1,60", коментираха още недоволни.

Вносителите на доклада за новите цени на единичния билет за градски транспорт в София изчисляват, че горивата представляват едва 7% от разходите в градския транспорт. Те се надяват новите правила да стимулират ползването на карти, чиито цени няма да се вдигат.

Снимка: БГНЕС

Според икономисти, увеличение от 60% на билета е необосновано. „Една такава цена не е оправдана спрямо покупателната способност в България. Аз бих казал, че не повече от 20 стотинки е нещото, както икономически обосновано така и обществено прието”, коментира икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Фандъкова съзря популизъм в съпротивата срещу по-скъпия билет

Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод несъгласието на общинските...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com