Окончателно: Връща се месечната карта за една линия на градския транспорт в София

4382
Окончателно: Връща се месечната карта за една линия на градския транспорт в София
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници одобриха връщането на картата за една градска линия за наземен транспорт и метро за всички пътници по редовна и преференциална тарифа. С 51 гласа "За" те приеха доклад за връщане на картата за една линия за наземен транспорт и метро.

Решението влиза в сила на 15 март 2023 г. Поименната месечна карта за една линия пак ще струва 23 лв., а анонимната – 28 лв. Поименната месечна карта за метро отново ще се продава за 35 лв., а неперсонализираната – за 42 лв. Възстановя се и продажбата на персоналната ученическа месечна карта за една линия срещу 9 лв.

“Без съмнение спад в приходите с връщането на картите за една линия ще има”, отбеляза председателят на СОС Георги Георгиев. ТОй обаче  подчерта, че има около 30 000 души, който ползват картата за една линия и е важно те да бъдат подкрепени, а не да бъдат принудени да пътуват с колите си.

Припомняме, че след въвеждането на новите превозни документи в София от началото на 2023 г. имаше голяма недоволство срещу премахването на картите за една линия.

На днешното заседание на СОС беше прието и отпадане на глобата ако пътниците не валидират картите и билетите си по време на пътуване. Но не отпада задължението на пътниците да се валидират. Предложението бе подкрепено от 32 общински съветници, един гласува против, седем се въздържаха. Негласувалите и отсъстващите от залата бяха 22 общински съветници.

Във връзка с валидацията общинският съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков предложи глобата да остане като норма, а приложението й да бъде отложено до 1 януари 2024 г., като през това време да се проведе широка разяснителна кампания и да се помисли за повече валидатори. Но неговото предложение не беше прието.

Системата за електронни карти за градския транспорт работи по-бавно

Има забавяне при зареждането на електронни карти в пунктовете за продажба на превозни документи, признават от Центъра за градска моби...

Председателят на СОС Георги Георгиев посочи, че валидацията е нужна, тъй като много по-лесно се доказва, че пътникът е пътувал в превозното средство. "Валидация на превозни документи се прави в цял свят", каза той.

Независимият общински съветник Борис Бонев заяви, че задължителната валидация и глобата е изключително честа практика в много градове в Европа. "Отговорността на града е да предоставя услугата градски транспорт, гражданите ако искат този транспорт да бъде подобряван на база на данни, също трябва да помогнат. И това става точно с валидацията, това е е единственият начин за обемно, сигурно и динамично събиране на данни за начина на пътуване в София", посочи той.

От БСП се обявиха против глобата за валидиране. Диана Тонова каза, че никой не отрича, че целта на валидирането е събирането на статистическа информация, която да помогне за подобряване на качеството на услугата. "Ако това е основната цел, а не застраховката, как обясняване неучастието на населението в един доброволен акт да се наказва с глоба. С тази наредба създаваме глоба, която санкционира доброволно участие в проучване. Нямаме норма, чието неизпълнение да бъде санкционирано, аргументира се Тонова.

От БСП поискаха и връщането на талоните за 10 пътувания, но тяхното искане бе отхвърлено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com