Отрядът за бързо реагиране на ВМА е обучен да действа до 20 мин. при кризисна ситуация

1159
Отрядът за бързо реагиране на ВМА е обучен да действа до 20 мин. при кризисна ситуация
Снимка: Actualno.com

В рамките на 10 до 20 минути в работно време, Отрядът за бързо реагиране на Военно медицинска академия е обучен да координира медицинските дейности при кризисна ситуация, посочи проф. Любомир Алексиев, заместник-началник на ВМА.

"Задачата на медицинските органи е да направят така, че да има по-малко жертви от пострадалите и по-бързо да се възстановят хората, които са засегнати от това нещо. При такъв терористичен, примерно, акт не може да няма жертви.", каза Алексиев пред БНР.

ВМА е в готовност да реагира при съмнения за опасни инфекции сред бежанците

"През Военномедицинска академия за три месеца са преминали някъде около 1400 бежанци – като прегледи. От тях около 200 са били бо...

"Чрез отряда за бързо реагиране има готовност организационно най-напред да откликнем на такова събитие. Има разработени планове, съвсем съкратени времена, в които сили и средства, човешки и материални, ще бъдат там, където е мястото на събитието. 

Според проф. Алексиев последните учения за реакция при бедствие сочат, че е нужна по- добра координация между институциите.

"Болници, "Бърза помощ", и от състава на МВР, от състава на армията. Това е един въпрос, който предстои пред нас да бъде решаван. Задължително трябва да наблегнем върху системата за евакуация на болните, върху системата на първичния триаж, готовността на големи здравни заведения да поемат големи контингенти. Това да се тренира, това да се прави, да се извършват обучения на хората", каза лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София