Овче сирене, мед и череши ще си купуват софиянци на нов фермерски базар

24766
Овче сирене, мед и череши ще си купуват софиянци на нов фермерски базар
Снимка: БГНЕС

Десетки родни производители от Кюстендилския край отвориха щандове си с набраните рано сутринта череши. Споделят, че реколтата тази година е добра и приветстват инициативата на земеделското министерство да им осигури място, където да пласират продукцията си, предаде БНР.

Държавата ще подкрепя производителите на плодове зеленчуци. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който беше гост на фермерския пазар в софийския квартал "Иван Вазов", където започна започна Седмица на черешата. "Идеята на фермерските пазари е да се скъси веригата производител - потребител, като се даде възможност на стопаните да предлагат своята продукция директно на потребителите", каза заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Красиви коледни базари из Европа

Остават още няколко дни до Коледа и вече нямаме търпение! Това са едни от най-красивите коледни базари в Европа, на които ни се иска да...

Овче и краве сирене от Угърчин, мед от Калофер и млечни продукти от Вършец и село Васил Левски в Карлово - това са част от биологичните продукти, които могат да бъдат опитани и закупени от новия фермерски базар в столичния квартал "Борово", предаде БГНЕС.

На няколко сергийки около Общинския пазар до последната спирка на тролей №9 фермери от цялата страна всяка събота ще имат възможност да предлагат директно на потребителите своите продукти.

Обособяването на специализиран фермерски пазар се реализира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта "За Балкана и хората". Целта е всяка събота на пазара да се събират производители на качествени продукти, произведени от малки фермери по традиционни технологии и рецепти. Самите производители предлагат лично стоката си на гражданите и им възможност да защитят и да промотират качеството на продуктите си.

Всички продукти са сертифицирани по Наредбата за директни продажби (Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните), като за доброто съхранение на продуктите са осигурени мобилни хладилни витрини. Всички желаещи да закупят мед, сирене, мляко или сладко имат възможност да дегустират продуктите и да поговорят с производителя, преди да отнесат у дома закупената стока.

Тематични седмични пазари - сега е моментът на черешите, по-нататък ще дойде време за кайсии, праскови, зеленчуците - по-късно през есента. 

В кв. "Борово", още през есента, предстои откриването на голям фермерски пазар - Произведено в България, информира Николай Попов, изпълнителен директор на пазар "Юг". "Предвидили сме 53 маси за производители, освен това ще има и 40 павилиона, които ще бъдат за промишлени стоки, за меса, деликатеси. Предвижда се също така и сектор "Риба", какъвто до сега няма нито в София, нито в България", каза Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София