Почти сигурно адресът ще е най-важният критерий за прием на първолаци в София

1442
Почти сигурно адресът ще е най-важният критерий за прием на първолаци в София
Снимка: БГНЕС

Къде живееш - това ще е основният критерий, по който ще бъдат приемани първокласниците в София от учебната 2017/2018 година. Одобрение от Столична община вече има, но трябва и такова от Столичния общински съвет (СОС). Докладът на зам.-кмета на столицата по образованието Тодор Чобанов с критериите, които са разделени в две групи, вече е в СОС, пише в. "Сега".

Ако постоянният адрес на семейството е в административния район на училището, ученикът ще получи максимален брой точки - 33 т. Настоящият адрес пък ще носи 32 точки. Това са най-важните два критерия от първа група, като ученикът може да получи точки само по един от тях (по който има най-много точки). Ако постоянният и настоящият адрес на един от родителите е в административния район на училището, това ще носи на детето 33 точки, а ако само настоящият адрес е в района на школото - 32 точки. Близостта на училището до административния район, граничещ с района на настоящия адрес на родителя (който има и постоянен адрес в София), е оценена на 30 точки, а постоянният адрес на родителя на територията на Столичната община - на 20 точки.

Съвсем скоро - адресът може да се окаже най-важен за прием на първолак в София

Адресът ще е ракетата-носител за първокласниците при класирането за прием в училище в София. Това поне става ясно от работния вариант н...

Втората група критерии са 7. Завършването на подготвителна група в съответното училище ще носи 10 точки. За други деца от семейството в същото школо се дават 7 точки. Дете с двама починали родители или с трайни увреждания над 50% получава допълнително 7 точки, а дете с един починал родител - 5 точки. Близостта на училището до местоработата на един от родителите и многодетно семейство носят по 4 точки. При голям наплив педагогическите съвети могат да увеличат тежестта на три от тези критерии до 10 точки. При равен брой точки пък ще се мери най-краткото разстояние от адреса до училището, като ще се ползват данни на Google Maps.

Новата система за прием в първи клас залага и еднакви срокове за кандидатстване за всички училища. До 15 март софийските школа трябва да обявят допълнителните си критерии за прием. Подаването на заявления от родителите следва да започне на 18 април и да приключи на 19 май. Първото класиране трябва да е готово в 17 ч. на 2 юни, а за записването на приетите ученици са отредени дните 5-7 юни. Свободните места за второ класиране следва да се обявят на 8 юни, а за трето - на 16 юни, като попълването на свободните места трябва да приключи на 14 септември т.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София