Помощ при домашно насилие: Как действа Столична община

4981
Помощ при домашно насилие: Как действа Столична община
Снимка: БГНЕС

Двойно повече жени могат да получат подкрепа с отварянето на втория кризисен център за пострадали от домашно насилие, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

Той обясни, че след спечелен конкурс Фондация „Асоциация Анимус“ предоставя социалната помощ на потърсилите закрила в защитеното жилище. Кризисният център цели както да се ограничи рискът от повторно насилие спрямо настанените лица, така и те да получат последваща психологическа помощ и подкрепа.

"Потърсилите закрила в кризисния център могат да останат напълно безплатно със своите деца и при поемане на разноски от първа необходимост до 6 месеца", каза Георгиев. Това значи, че на тях им се осигурява жилище (на секретна локация), храна и психологическа помощ напълно безплатно.

"Увеличихме двойно капацитета – досега на територията на Столичната община действаше един кризисен център, който осигуряваше подкрепа на около 50 жени годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 пострадали от домашно насилие на година", каза Георгиев.

Продължава да работи и създадената "Правна клиника", където жертви на домашно насилие получават психологическо консултиране и навременна и компетентна юридическа помощ от адвокати с дългогодишен опит в областта.

"Общо 50 жени вече са получили безплатна адвокатска помощ от есента досега. Тъжно е, че това се налага, но добрата новина, доколкото такива изобщо може да има по тази тема, е, че има към кого да се обърнат – бързо, безплатно и напълно анонимно", заяви Георгиев.

Стремежът е чрез правната клиника и новия кризисен център да се повиши и информираността на обществото по проблемите на домашното насилие. "Призоваваме повече пострадали да потърсят помощ. Да им напомним, че не са сами и, че тази ужасяваща тенденция не може, не бива и ще направим всичко по силите ни да не продължава", категоричен беше председателят на Столичния общински съвет.

ОЩЕ: Център за превенция на зависимости: Помощ, когато е нужна (ВИДЕО)

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

Той ще бъде обявен през септември, по думите на Георгиев, който не каза дали самият той ще е кандидат.

"В навечерието на изборите много често ще трябва да отричаме лъжи. Ние сме политическата сила, която преобрази града и изгради 52 км метро. Няма как едни жълти павета и спекулациите с тях да изтрият всичко, на което хората се радват в кварталите", коментира той спекулациите, че партията няма да издигне кандидат за кмет на столицата.

Ремонтът по улиците на София

"Върви най-голямата програма за подмяна на тротоари в София. За да няма случаи като жълтите павета, приехме една наредба в коя зона в София какви настилки може да има. Изпълнява се в различните райони с различна скорост", каза още Георгиев.

"Реденето на жълтите павета е работа на специалистите. Общината не е избрала някой квартален майстор, а голяма публична компания. Не им е платен нито един лев до момента, вече бяха глобени 100 хиляди лева. Помолил съм всеки ден на място да има човек от общината. Строителите носят отговорност", увери председателят на СОС.

"За мен е странно една от най-големите строителни компании в България да не може да подреди 2000 кв.м. жълти павета", коментира той.

ОЩЕ: Фандъкова е назначила непрекъснат контрол на ремонта на жълтите павета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София