Предлагат нощен транспорт в София с 2 лв. за билет за неограничени прекачвания

2545
Предлагат нощен транспорт в София с 2 лв. за билет за неограничени прекачвания
Снимка: БГНЕС

Предлагаме въвеждане на 7 нощни линии в София, обслужвани от 28 къси автобуси, с цена за нощен билет 2 лв., който да важи за 90 мин., с неограничен брой прекачвания.

Това заяви днес на брифинг Борис Бонев, един от основателите на неправителствената организация „Спаси София”, която е подела кампанията „София не спи”- инициатива за въвеждане на нощен градски транспорт, предаде БГНЕС.

Оказва се, че София и Талин са единствените европейски столици, които нямат нощен транспорт, отбеляза Бонев. На Столична община тази нова услуга ще й излезе около 4.4 млн. лв. на година, но пък системата в крайна сметка се оказва на печалба. Влагането на тези средства представлява 0.28% от градския бюджет за 2018 г. и е изцяло във финансовите възможности на София. Предвидили сме също във всеки автобус да има контрольор, което ще означава, че събираемостта на средствата от билети ще бъде на 100%.

"Спаси София" към Фандъкова: Кога за последно се възмутихте от разхвърляни боклуци в столицата?

От неправителствената организация "Спаси София" алармират, че градинката пред хотел "Рила" в сърцето на столицата е "напълно разрушена,...

Според друг от основателите на НПО „Спаси София” - Гергин Борисов досега е имало съпротива от страна на общината, една от причините е и монопола на таксиметровите услуги по това време на денонощието, които явно имат влияние върху общинските власти.

Една от целите на нашия проект е да увлечем гражданското общество и да докажем, че хората искат тази система, подчерта Борис Бонев. Организацията им е направила и проучване – огромна част от хората, оказва се, търсят центъра като дестинация и се нуждаят от нощен транспорт, а пътникопотоците са равномерно разпределени в столицата.

През нощта се доказа, че съществуват неустойчиви начини за придвижване, основно чрез таксита или личен автомобил. В потвърждение на искането за нощен обществен транспорт е и подписката - събрани са 31 500 подписа в подкрепа на идеята, отбеляза Борис Бонев. Не трябва да се слага акцент върху печалбата, но е важно финансовите сметки така да бъдат направени, че приходите да покриват до голяма степен разходите за новата услуга, както и тези за нощен труд, който е по-скъп.

Спаси София предлага програма за ремонт на тротоарите в София

Гражданската организация Спаси София публикува свое предложение за амбициозна програма за ремонт на тротоарите в София, която ще позво...

Андрей Зографски от „Спаси София” се спря детайлно на аргументите в полза на кампанията. Тази система, която предлагаме, ще обслужи различни квартали на столицата, както и летището. Една от линиите ще обслужва през половин час и тази дестинация, което е важно не само за софиянци, но и за гостите и туристите, пристигащи тук. Смятаме, че линиите трябва да са 7, за да е мрежата всеобхватна и интервала на автобусите да е през 30 мин., а не както е предложението на общината за 3 линии, с интервал от 60 мин., подчерта Зографски.

Предлагаме и една спирка в центъра на София, където всички автобуси да спират, тези превозни средства да изчакват пътниците и това да е площад „Света Неделя”, добави той.

Днес привържениците на идеята за въвеждане на нощен транспорт в София внасят в Столична община събраните подписи. Те ще поискат и адекватни и отговорни действия от страна на кмета и на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, които да гарантират въвеждането на ефективна система за нощен градски транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com