Председателят на СОС на посещение в САЩ: Видях горди и достойни българи

1370
Председателят на СОС на посещение в САЩ: Видях горди и достойни българи
Снимка: Личен архив

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев е напосещение в Съединените американски щати, където ще прекара три седмици. Гостуването му е по покана на Държавния департамент за участие в програма за обучение за добри практики в управлението, като са номинирани лидери от различни области на обществения живот от целия свят.

Още преди първите официални ангажименти, той е успял да се срещна с представители на българската общност във Вашингтон по време на Божествена Света Литургия със сънародници:

"Иключително впечатление ми направи отец Щерион Запрянов, който наред със служението в Българска Православна църква "Св. Иван Рилски", е специалист в една от водещите медицински лаборатории в голяма болница във Вашингтон", сподели Георгиев.

Председателят на СОС се е срещнал и с учители в Академия "Христо Ботев" - българското училище, в което над 70 българчета изучават езика и традициите на своите родители.

"Сърцето ми се напълни, като ги гледах да четат и пишат на български. Запознах се с дългогодишния български учител Маруся Филипова, която пътува над два часа и половина всяка неделя, за да просвещава учениците си да знаят своя род и език и да помнят корените си. Подарих на училището ръчно изработен плакет с нашата азбука. Обсъдихме съвместни инициативи за обмен на знания и опит между учителите с колегите им от столични училища. Ще помогнем на ученици да се свържат и да си пишат писма със свои бъдещи приятели в България. 

Начело на училището е г-н Бойко Антонов, който според родителите върши чудеса от храброст, въпреки липсата на собствена сграда и ограничената подкрепа от държавата", пише още в профила си в социалните мрежи Георги Георгиев.

"Да обобщя - видях горди и достойни българи, които наред с ежедневните си грижи и битки, полагат много усилия, за да съхранят българското самосъзнание зад океана - вярата и просветата са тези два стълба, които и днес ни правят горда и силна нация", допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com