Протестиращи се събират пред ВАС в сряда в подкрепа на Uber

2735
Протестиращи се събират пред ВАС в сряда в подкрепа на Uber
Снимка: Getty Images/Guliver

В социалните мрежи се организира протест срещу решенията на Върховния административен съд (ВАС) и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу платформата за споделено пътуване Uber. Протестът е насрочен за сряда от 19.00 часа пред сградата на ВАС на бул. “Александър Стамболийски” в столицата, предаде БГНЕС.

Компанията Uber спря услугата в понеделник вечер, което породи масово недоволство в интернет. Фирмата за споделено пътуване навлезе на българския пазар преди година и събра над 40 000 потребители. Компанията беше обвинена в нелоялна конкуренция и е лишена от правото да работи в страната, докато не приведе дейността си в съответствие с изискванията на българското законодателството.

Таксиджиите няма да могат да преотстъпват разрешителното си за превоз на пътници

Удостоверението за регистрация на таксиметров превоз на пътници вече няма да може да се преотстъпва от един на друг превозвач. Това ста...

В края на месец септември ВАС потвърди глобата от общо 200 000 на две дружества на Uber. През юли Комисията за защита на конкуренцията наложи 4 глоби на обща стойност 200 000 лв. на двете фирми - Uber BV и Rasier Operations, които предлагат у нас услугата за превози.

Компанията за споделено пътуване е глобена още два пъти по 50 000 лв. за това, че е отказала да сътрудничи на комисията за получаване на информация за двете компании, която те са поискали. Мотивът на КЗК беше, че Uber предлага услуга, идентична с таксиметровите, но заобикаля данъчното законодателство и така създава неконкурентна среда на пазара. В решението си ВАС потвърди незабавното изпълнение на решението на КЗК за прекратяване на нелоялна конкуренция. Мотивът на КЗК беше, че Uber предлага услуга, идентична с таксиметровите, но заобикаля данъчното законодателство и така създава неконкурентна среда на пазара. В решението си ВАС потвърди незабавното изпълнение на решението на КЗК за прекратяване на нелоялна конкуренция.

“След като се разбра, че КЗК и ВАС работят в полза на статуквото в таксиметровия бизнес и против конкуренцията, свободата на пазара и правата на потребителите, следва да предприемем протестни действия, за да защитим дейността на един от малкото смислени и качествени доставчици на транспортни услуги - Uber - и правото си да предпочетем качеството пред посредствеността на "бакшишите"!”, гласи призивът на организаторите на утрешния протест, за който са заявили, че ще присъстват над 1000 души.

Протести “за” и “против” Uber се провеждат често в редица европейски и латиноамерикански градове, като срещу услугата се обявяват водачите на традиционните таксите, а в подкрепа предимно младежи и служители на IT-компании, активно ползващи интернет през мобилните си устройства.

Uber - един от примерите, когато държавата е излишна

„Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната тър...

Същевременно онлайн се разпространява петиция в подкрепа на споделеното пътуване под надслов „НЕ на спирането на Uber в София!” - #SofiaNeedsUber.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София