Разширение на първия метродиаметър – има ли нужда от него?

12497
Разширение на първия метродиаметър – има ли нужда от него?
Снимка: Етюд-и-те на София

В ожесточен сблъсък се превръща за софиянци въпросът дали се разшири първия метродиаметър в зоната „Околовръстен път – Симеоновски лифт“, или не.

Класика в жанра – управляващите настояват да се изгради, а опозицията не позволява.

„Опозицията блокира развитието на метрото. Проектът за разширение на първи метродиаметър до лифтова станция „Симеоново“ започна преди 6 години, през 2014-та. Сега, през 2020-та година развитието на същия този проект се блокира от съветниците от Демократична България, представители на БСП и независимия Борис Бонев“ - написа във фейсбук профила си Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

Ответът на Бонев пък гласи: „Очевидно е неистовото желанието на управляващите да прахосат над 150 млн. лв. от нашите пари, за да построят метро до ИКЕА, което да обслужва пътници като за автобус, но да вдигне цените на имотите като за „Екстра Лукс Роял“, „Ексклузив Парк Ризорт“ и подобни затворени комплекси, които безпощадно застрояват полите на Витоша.“

Спорът по тази тема между враждуващите групи в СОС не е от вчера.

От вчера обаче е яростното противопоставяне на опозицията тази точка да не влезе в дневния ред на комисията по устройство на територията. Точно в нея управляващите от ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака не разполагат с мнозинство, а нейната воля е решаваща в казуса. Повече съветници имат БСП, „Демократична България“, като в нея е и независимият общински съветник Борис Бонев (движението „Спаси София“).

Вносител на проекта е главният архитект на Столична община Здравко Здравков. С него управата иска да започне проектиране на отклонение на първия лъч на метрото от Бизнеспарка към магазин "Декатлон" и с втора станция при магазин ИКЕА.

Новото трасе, с което проектът се изменя, е с дължина около 2 км и с две метростанции.

С първата се цели обслужването на м. „Младост 4 Камбаните“ – територия съгласно ОУП с висока интензивност на застрояване, чиято реализация вече стартира. Около този участък на Софийски околовръстен път  има и други други активно развиващи се и инвестиционно натоварени територии.

С втората (крайна) метростанция е планирано да се подобри достъпът до зоните за отдих и туризъм на Витоша чрез връзка със Симеоновския лифт.

„Обвързването на метрополитена с лифтовата инфраструктура ще допринесе за удобството на столичани, а същевременно и за намаляване на антропогенното натоварване на Природния парк чрез ползване на по-ефикасен и незамърсяващ електротранспорт и ограничаване на броя автомобили, навлизащи в него. Извън жителите и работещите в пешеходния изохрон около спирките, тази линия ще обслужи и част от населението и работещите в урбанизираните прилежащи части от подвитошката яка“, се сочи в обяснителната записка на проекта.

„Ние, от групата на ГЕРБ-СДС в СОС рядко си позволяваме да правим политически декларации, защото вярваме, че като общински съветници имаме далеч по-важни задачи от това да политиканстваме и да се опитваме да трупаме партийни дивиденти на гърба на съгражданите си. В момента обаче сме поставени в ситуация бъдещето развитие на един от най-важните за всички в София проекти и най-екологичният такъв да бъде размотаван и блокиран“, сочи Едрева.

По думите й едно от лицата, формирало позицията на ДБ за разширението на метрото от Бизнеспарка по Околовръстния път - Борис Милчев, който сега е правен консултант и партиен активист от ДБ, в качеството му на дългогодишен началник на правния отдел към Дирекция „Архитектура и градоустройство“ на Столична община има сключен договор за консултантски услуги по този проект с компании, заинтересовани от неговото реализиране.

„Ние ще предадем тази информация на компетентните органи, за да бъде установено съществува ли конфликт на интереси. Нека да стане ясно какви са били мотивите на този човек нееднократно да подписва документи, свързани с проекта като служител на Направление Архитектура и градоустройство, след това да прибере комисионна по консултантския договор, а сега да подкрепя политически атаки срещу развитието на метрото. Използва ли позицията си на експерт от политическата група на „Дeмократична България“, за да „предоговори“ отношенията си с тези инвеститори“,  пита шефката на водещата коалиция в СОС.

Въпросът й е дали от Демократична България са знаели за възможната обвързаност на своя експерт и ще поемат ли политическа отговорност за това.   

Малина Едрева: Новата RDF-инсталация ще спестява на софиянци около 44 млн. лв. на година

Чисто, икономично, високотехнологично и дори арт. Това е бъдещето на отпадъците на нашия град, краткосрочното бъдеще, пише във фейсбук ...

„И сега, много ясно заявявам каква е нашата позиция по темата: С цялата отговорност, която имаме като управляваща партия през всичките години, по които се работи за метрото, се отнасяме изключително отговорно към този стратегически проект за София.  Кметът Фандъкова и ние не позволихме никога спирането на изпълнението и развитието му. Този проект не е за ГЕРБ, БСП и ДБ или „Спаси София“, това е проект за гражданите. Няма нужда да доказваме неговата важност, тя се вижда във всяка линия, във всеки пътник, който я ползва, във всяко метровлакче. Това, което е важно в този проект към Витоша, е именно връзката на градския транспорт към планината. Да можеш да стигнеш директно от Люлин, Надежда, Обеля, Овча купел, Левски, Хаджи Димитър, летище София до Симеоновския лифт. И вие твърдите, че хората от града ни имат против това?“, допълва още Едрева.

Окачествявайки вчерашното заседание на комисията като цирк, тъй като при приемането на дневния ред точката за разширение на метрото била отхвърлена, но дискусия по нея се състояла в точка „Разни“ Борис Бонев отбелязва, че по негово настояване и на предишното заседание гласуването по тази тема било отложено. Искането на опозицията било да получат сравнителен анализ дали тази територия би могла да се обслужи по-ефективно и по-евтино с наземен градски транспорт.

„Целта е да се види и дали не можем да спестим стотина милиона, които да се инвестират в отдавна нерешени проблеми - тротоари, детски градини, улици, канализация, отчуждаване, зелени площи, междублокови пространства и какво ли не, като същевременно живущите и работещите в зоната да бъдат обслужени адекватно“, отбелязва Бонев.

По думите му такъв анализ не бил направен, но точката отново била вкарана за разглеждане в нарушение на Правилника на СОС и погазвайки решение на комисията.

Борис Бонев предлага реформа на платеното паркиране в София

Независимият съветник Борис Бонев от Спаси София внесе днес в Столичния общински съвет предложение за всеобхватна реформа на платеното ...

„Абсолютно недопустимо е да се обслужват частни инвеститори, в ущърб на обществения интерес и да се инвестират милиони в метро там, където няма нужда от такова. Няма да спра да настоявам, че метрото е скъпа за изграждане инфраструктура и ужасно скъпа за поддръжка. Него трябва да го има там, където ще има пътници и изграждането му трябва да е обективирано с данни, а не с манипулации и сърцераздирателни становища“, е категоричен Борис Бонев.

Ето какво обаче пишат проектантите за това разклонение на първи метродиаметър:

„Това отклонение променя приетата с ОУП 2009 г. схема на първия метродиаметър, според която последната спирка се предвижда да бъде на Околовръстния път източно от възела с бул. “Ал. Малинов“.  С настоящия проект за изменение линията от бул. “Ал. Малинов“ завива на запад по Околовръстния път. Новото трасе е с дължина около 2 км и с две метростанции. Първата от тях ще обслужва м. „Младост 4 Камбаните“ и други развиващи се територии в съседство, а втората ще подобри достъпа до Витоша чрез връзка със Симеоновския лифт. По изчисления на експертите, разработили през 2019 г. Плана за устойчива градска мобилност, тази отсечка на метрото ще бъде натоварена с 26 000 пътника на ден“.   

Според обяснителната записка част от зоната се е развила като атрактивна бизнес локация и продължава да привлича инвестиционни проекти за нови офисни и търговски центрове, както и жилищни комплекси от затворен тип. Големи части от територията са все още незастроени или в начален процес на застрояване, като се очаква тяхното усвояване в следващите години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София