Ремонтът на Западния парк скара общинските съветници

6382
Ремонтът на Западния парк скара общинските съветници
Снимка: Спаси София

Бурни дебати се развихриха по повод удължаване на срока за ремонта на Западния парк в онлайн сесията на Столичния общински съвет. "От юни 2018 до февруари 2019 признаваме 134 дни, в които не е можело да се работи - от 7 месеца, да признаваме 5 месеца неработни – не си спомням 2018-та г. да е имало изригване на вулкан или земетресение в Западен парк", възрази общинският съветник от БСП Иван Таков.

"Абсолютно безобразие е да удължаваме ремонта на Западен парк, който беше започнат преди две години и сега да се иска удължаване до юли 2021 година", заяви Симеон Ставрев от "Демократична България". Той определи мотивите на зам.-кмета Йоана Христова като крайно несъстоятелни и ги цитира: "спиране на обекта, поради настъпили съществени изменения по одобрения инвестиционен проект; смяна на проектантския екип;... неблагоприятни атмосферни условия; забавяне на доставки на материали след обявяването на извънредното положение. Ставрев припомни, че в София се случват безобразия и с други паркове и посочи, в градинката на "Кристал" строителите се мотаха една година, същото беше в градинката на "Седмочисленици", където се реновираха тоалетните, но не работят и съобщи, че е отправил питане към столичния кмет Фандъкова по въпроса.

Защо Западен парк в София изглежда така? (ВИДЕО)

От "Спаси София" днес изпратиха позиция до медиите, в която питат ръководството на Столичната община какво се случва с ремонта на Запа...

"Да се създаде специална комисия, така че да има действителни причини за удължаването (на ремонта на Западния парк) или ако някой не си е свършил работата да понесе отговорността за това 3 години да не може да бъде оправен този парк", настоя Иво Божков от „Демократична България“ и обърна внимание, че се ремонтира парк, а не се изгражда космически център.

Любимата на Столична община причина – неблагоприятни климатични условия бе разкритикувана и от Милка Христова от БСП. Тя също се противопостави на предлаганото признаване на 4.5 месеца за неблагоприятни и невъзможни за строително-монтажни дейности. „Когато в документация за обществени поръчки се залага срок, възложителят не знае ли че в България съществува сезонът зима“, попита тя и изрази съмнения защо тези месеци се залагат в този срок. „Появяват се изпълнители, залагащи ниски срокове, знаейки, че ще има удължаване“, добави тя.

Христова изрази недоумение и от друго посочено основание за удължаването на срока на ремонта на парка - забавяне на доставки заради коронавируса и обърна внимание, че забрани в сектора на строителството заради извънредното положение не е имало. „От какво естество са тези доставки, за които извънредното положение е повлияло“ поиска да чуе тя и предложи да бъде изискано от ресорния зам.-кмет подробен отчет за извършените строително-монтажни работи в Западния парк. Даването на гаранция изисква изясняването на причините, за да не се окажем пред казус като с Графа, предупреди Христова, убедена, че „и тук имаме несъстоятелни причини за удължаване на сроковете на действие“. Дебатът и сесията на СОС продължава.

С 58 гласа „за“ и 1 „против“ столичните общински съветници приеха правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет. „Правим виртуално заседание, за какво ни е този правилник“, изрази недоумение Иван Мечков от БСП още преди гласуването и възрази да се приема „правилник за изменение на правилника за организацията и дейността на СОС“, вместо текстове за изменение и допълнение на съществуващия правилник. Мечков бе категоричен, че при вземането на решения общинските съветници трябва да се гледат очи в очи. Той припомни, че при обявяването на извънредното положение имаше предложение заседанията да се провеждат в по-голяма зала и изрази съжаление, че вместо това се провеждат дистанционно.

Столична община тихомълком удължи срока за ремонта на Западен парк

Столичната община е одобрила удължаването на срока на ремонта на Западен парк. Това става ясно от сигнал на активистите от "Спаси София...

Гласуваният документ предвижда нов член - 56а, според който на всички общински съветници се осигурява възможност за участие в дистанционните онлайн заседания на постоянните комисии. Това предложение беше приветствано от независимия съветник Борис Бонев, който определи правилника на СОС като недемократичен, остарял и нуждаещ се от спешна промяна. Той настоя работната група по правилника да се събере в най-кратки срокове и да се придвижи доклада с проекторешенията за промяна на правилника, по повод на което Методи Лалов от „Демократична България“ отбеляза, че работната група по правилника е приключила работа и че е внесен е доклад. „Не става въпрос да се събира групата онлайн, а Съветът да разгледа предложенията й“, уточни той. Лалов отбеляза, че този доклад не е подписан от представителите на „Демократична България“, тъй като, както поясни – „освен добри предложения, съдържа и редица ретроградни предложения, които целят да запазят сегашното положение, което нито дава възможност за добра работа на съветниците, нито до участие на гражданите“.

Лалов и Бонев горещо приветства ускореното придвижване на столична община към електронизацията и се възпротивиха на позицията на представителя на БСП Иван Мечков. „Действително кризата показа, че електронната работа и електронната община имат място в дневния ред , а не някъде в бъдещето“, подчерта Методи Лалов. „Днес вече заседаваме онлайн и голяма част от документите можем да ползваме дистанционно, а голяма част от нещата бяха предвидени за 2022 г., отбеляза той. Бонев обърна внимание, че дигитализацията е част от ангажимента на СОС за осигуряване на повече прозрачност и публичност на работата на общинските съветници и настоя: „Време е да влезем в XXI век“.

В онлайн на сесията участва и Анна Стойкова, която вече е излекувана от COVID-19. Дневният ред на сесията е от 22 точки, като най-належащата е приемането на доклада за икономическите мерки за граждани и малък и среден бизнес в София. Работна група работи повече от две седмици по доклада и той бе пирет и получи положителни становища в комисиите на СОС. В първата онлайн сесия на СОС участва и столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и зам.кметове, които са вносители по докладите в дневния ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кмет за промените на бул. „Витоша“: Искаме да свалим велоалеите от тротоарите и да ги положим на пътното платно

Борис Бонев за промените по "Патриарх Евтимий": Отчитам някои пропуски

Няма да се върне старата организация на движение в центъра, закани се зам.-кмет на София

Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение

Премахват опасни дървета около храма "Св. Александър Невски"

Хиляди деца отново останаха извън яслите и детските градини в София

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

"Тук пак ще има паметник": Манолова и Григорова надраскаха с червен спрей оградата около МОЧА (ВИДЕО)

"Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София