Решават дали училищните автобуси да са част от градския транспорт на София сутрин

2366
Решават дали училищните автобуси да са част от градския транспорт на София сутрин
Снимка: blagoevgrad.eu

Общинските съветници решават дали възпитаниците на столичните 32-ро и 18-то училище да отиват на училище с училищен автобус. Това ще се случи днес (14.01.21 г.), когато ще се проведе поредното им онлайн заседание, но първо за 2021 г., предаде репортер на БГНЕС. По този начин общината ще бори трафика и мръсния въздух.

Идеята е училищните автобуси да бъдат част от градския транспорт в столицата, но в рамките на един час сутрин ще се движат извън обичайните си маршрути. Целта е по-малко автомобили. В началото, учениците ще се возят безплатно. Автобусите обаче, ще пътуват само в посока към училищата. Връщането на децата не е предвидено.

Пилотна услуга: Общински училищен автобус в две училища в София

От 2021 година, в рамките на два поредни месеца, родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас в 18 СУ „Уилям Гладстон” и 32 СУ &...

По време на заседанието ще бъде подложена на гласуване Стратегия за сигурност на Столичната община за годините от 2021 г. до 2027 г. В нея е предвидено да се разшири сградата на Оперативния дежурен център както и до 2022 г. всички детски градини и училища да имат видеонаблюдение. Едновременно с поставянето на повече камери в учебните заведения е заложено и да продължи изграждането на видеонаблюдение в социални домове, паркове, подлези, градини и детски площадки. От документа става ясно още, че 3019 камери следят за реда в София. С 1011 пък камери се наблюдават публични площи, в това число булеварди, площади, пешеходни зони, паркове, детски площадки. От тях 42 са с възможност за разпознаване на регистрационни номера на автомобилите.

В стратегията е залегнало да продължи преструктурирането на “Общинска полиция” с оглед увеличаване на броя на полицаите, които да работят пряко по опазване на обществения ред. За реализирането на целите на стратегията се предвижда до 40 000 000 лева за целия период, което прави около 5,7 млн. лева годишно. Друга точка в дневния ред се отнася за изваждането на част от пътищата, за които в момента водачите трябва да имат винетка. Такъв пример са Банкя, Владая, Долни Богров, Панчарево и други.

Общинските съветници ще приемат отчета на "Топлофикация – София" и ще се запознаят с бизнесплана на общинското дружество "Чистота Искър", който предвижда и неговото оздравяване. Според вносителите на доклада Николай Стойнев и Стефан Марков, предприятието трябва да разшири своята дейност и да изпълни бизнесплан, който да му гарантира устойчивост и развитие през следващите пет години. Предложението за оздравяване е направено. Докладът разглежда два основни варианта за бъдещето на "Чистота Искър", като при първия се запазва досегашният основен предмет на дейност - сметосъбиране и извозване на отпадъци. Прогнозата при този план е, че това ще доведе до затихващи функции на дружеството. Вторият вариант предвижда увеличаване на капацитета и разширяване на дейностите като почистване на реки и речни корита и отстраняване на отпадъци, и почистване на канали за отпадъчни води, разделно събиране, събиране, преработка и оползотворяване на едрогабаритни отпадъци, поддържане и рекултивация на депа, разработване на проекти в областта на екологията. Бизнеспланът предвижда още към дейностите да се добави строителство, почистване и поддържане на паркове и зелени площи, на спортни площадки, включително залесяване, озеленяване и произвеждане на компост.

Предстои да се приемат и промени в Наредбата за реда и начина за провеждане на обществени обсъждания в областта на пространственото развитие и устройството на територията на Столична община заради ограниченията, които налага епидемията. Те ще позволят обсъжданията да се правят онлайн. От следващата седмица общинските съветници на Столичен общински съвет преминават към изцяло електронна среда на заседанията и в постоянните комисии. Тази седмица е последната, в която ще се правят поименни проверки и гласуване на заседанията. В първа и втора зала на СОС, където се провеждаха заседанията на комисиите вече са монтирани камери, така че и при връщане в сградата на "Московска" 33 ще продължи излъчването на заседанията.

Прокуратурата започна бързо производство за управление на училищен автобус след употреба на алкохол

Районната прокуратура в Силистра ръководи бързо производство за извършено престъпление по член 343б, ал. 1 от НК, след като вчера, 18 ю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София