С 3,7 млн. лв. оскъпиха топлопровод заради застрояване в кв. Манастирски ливади

3064
С 3,7 млн. лв. оскъпиха топлопровод заради застрояване в кв. Манастирски ливади
Снимка: БГНЕС

С над 62% се оскъпи договорът за топлопровод, възложен от „Топлофикация София“ през 20016 г., заради масово застрояване в столичния квартал Манастирски ливади.  

Допълнителното споразумение, подписано между общинското дружество и строителната фирма „Монтажи Ко“ в началото на този месец е на стойност 3,7 млн. лв. при първоначална сума на контракта от 2,250 млн. лв. без ДДС. Така общата му стойност вече възлиза на 5 946 829 лв. без ДДС.

Способът за възлагане на новите дейности е чрез сключване на допълнително споразумение с аргумент – наличие на авторски права.   

Изменението е по договор за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация (инженеринг) на два обекта: топлопровод с дължина 1200 м, Du 300, по ул. „Костенски водопад", ж.к. „Гоце Делчев“ и продължението му след бул. „Тодор Каблешков" към кв.“Манастирски ливади“; разширение на помпена станция „Бъкстон" и връзки със съществуващи топлопроводи.

„В процеса на отчуждителни процедури, поради масово строителство в кв. „Манастирски ливади - изток“, се е увеличила нуждата от топлозахранване на новите обекти. Към момента в квартала е изградена мрежа за газифициране и много от новоизградените обекти вече се отопляват, ползвайки природен газ. В този смисъл, натоварването на наличната мрежа за осигуряването на услугата ще се промени и ще бъде по-голямо, отколкото при първоначалните предвиждания във вече представения проект в Техническа фаза, въпреки заложените резерви за възможни бъдещи включвания към главното стебло, което трябва да премине през квартала“, се сочи в мотивите за изменение на договора.

Според „Топлофикация София“, е по-целесъобразно реализацията на проекта да бъде допълнена с повишаване на част от параметрите на оборудването, както и с повишаване на безопасността и дълготрайността чрез автоматизиране на част от оборудването.

„Реализацията на новите предложения ще гарантира интереса на инвеститорите, като ще се запази и резерв за бъдещо включване на клиенти, без това да налага по-големи отколкото биха се наложили промени на изграденото съоръжение. Промяната на параметрите ще наложи необходимо допълнително препроектиране, тъй като внесения от изпълнителя Технически проект е с такива параметри, които не третират възможни подобрения без това да се отрази на проекта в негативен план, по отношение освен на финансиране - и на дълготрайност при експлоатация. За осигуряване на по-добро резервиране при топлофициране на достатъчен брой клиенти следва да се извърши проектиране на допълнителна байпасна връзка, която да бъде възможна за надграждане на мрежата в квартала. По този начин ще има информация чрез изчисленията и габаритите на предложеното трасе, по какъв начин то може да бъде развито при още по-интензивно застрояване. Повишаването на параметрите на системата ще доведе до увеличаване на стойността на договора, но и ще елиминира въвеждането в експлоатация на оборудване, което ще може да работи кратък период от време и ако бъде заменено, неговото повторно ползване ще бъде нерентабилно поради намалената възможност да бъде вложено своевременно на друго място“, се сочи в допълнение.

Според информацията отчуждителните процедури, които са спирали изпълнението на проекта досега, са успешно проведени.

След реконструкцията на южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ предстои развитие на уличната мрежа и инфраструктура в кв. „Манастирски ливади - изток“. От ОП „Софпроект“ предоставили работни чертежи за разположението на комуникациите в предстоящия за изграждане участък от южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ до ул. Шарл Шампо“.

Предвидено е занапред договорът да се изпълнява на три етапа поради повишен интерес и нови инвестиционни намерения на частни инвеститори и на Столична община. Всеки от етапите ще бъде независим и с отделни документи за откриване на строителна площадка.

При първоначалния договор е било предвидено строително-монтажните работи в един участък да може да стартират преди останалите, но срокът за изпълнение започва да тече за всички участъци.

„Същото сега е невъзможно поради изпълнението на отделни проекти на същата територия“, е уточнено в текста на допълнителното споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София