Само 50 градски чешми разхлаждат двумилионна София в жегите

5666
Само 50 градски чешми разхлаждат двумилионна София в жегите
Снимка: pixabay

50 чешми има в столичните паркове и градски градини като по-голямата част от тях работят. Това каза в интервю за БГНЕС директорът на общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева.

Основната причина чешмите често да не работят са вандалските прояви.

Йорданка Фандъкова: Ежегодно почистваме средно 100 км речни корита

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери почистването на коритото на река Подгумерска, предаде БГНЕС. Почистването на речните корита,...

„В парк „Възраждане“ от трите чешми едната е за ремонт. Днес работи, утре не. Макар че има охрана и камери нарушителите рядко се хващат. В градината пред НДК имаме изградени 7 чешми, от тях в момента 1 не работи, тъй като многократно я чупят. Тя се намира в тихия кът. При Южния парк откъм Гоце Делчев направихме чешма с кранче, което не издържа и една седмица. Сега не работи и се чудим какво решение да вземем“, обобщи Васева.

Попитана защо години наред, известната като "Чешмата с мечките и пингвините" при езерото с лилиите в Борисовата градина е в окаяно състояние, директорът отговори, че планират ремонт, но не само на чешмата, а на цялата зона.

„Тя все още не е възстановена, защото не искаме козметичен ремонт, а цялостен. Искаме да се подмени подземната инфраструктура – канал, вода, захранване с ток, осветление, настилки, стара растителност. В момента за там се разработват по-подробни проекти, за да видим колко средства ще са необходими за цялостния ремонт на зоната. Надявам се догодина да започне ремонтът на чешмата и зоната“, обяви още тя и добави, че навсякъде където се прави реконструкция, се залага изграждането на чешма. Васева даде пример с възстановения Розариум в Борисовата градина, където беше изградена и чешма, която се захранва от Рилския водопровод.

Запитана на какво се дължат гьоловете пред съоръженията, тя отговори, че най-често те са в резултат на запушване с всевъзможни предмети от гражданите.

„Пред чешмата „6-те чучура“ гьолът е от това, че хора я запушват, за да се напълни с вода коритото й, за да къпят кучетата си. Други пък перат в нея. Изключително трудно е отпушването й когато запушат канала с пластмасови бутилки. Затова непрекъснато мислим какви сифони да поставяме“, разкрива трудностите Васева и добавя, че историческата чешма е била възстановена в автентичния й вид като единствено чучурите са били направени от гранит, но въпреки това вече са били чупени.

„Тихата“ война между две траурни агенции в София

Пред вечния дом на покоя всичко става тихо и смирено. Поне така трябва да бъде. И място за хумор там няма, освен черен като на комичния...

Директорът на ОП „Паркове и градски градини“, подчерта, че на места не работят всички чучури и това не се дължи на факта, че не работят. Това решение се взима на база натовареността на обекта.

По време на разговора ни, екипът видя, че пред чешмата има локва. Този път каналите не бяха запушени. Оказа се, че чешмата трябва да се лепи, за да спре течът. По думите на Васева това ще се случи, след като минат големите жеги. Същият проблем съществува и при чешмата в градинката пред Народния театър. Сигнализирахме Столичната община, която до момента не ни даде отговор на какво се дължи течът и какви мерки ще бъдат предприети.

По отношение на безконтролното изтичане на водата и не може ли да се поставят кранчета, директорът на предприятието каза, че те вече имат такъв опит и той е показал, че те много бързо стават обект на вандалски прояви.

„На повечето места чешмите с кранчета се чупят много лесно и бързо. Вярно е, че с бутон е по-икономично, но пък е по-лесно за разваляне. Когато се счупи кран водата се излива под силна струя и за кратко време изтича много повече вода, отколкото постоянно течащите. Затова не е сигурно дали с бутоните е по-добре“, мотивира се тя.

Стана ясно още, че чешмите извън тези територии са ангажимент на районните кметове.

В София ще се раздава вода заради горещините

Столичната община осигурява раздаване на минерална вода на четири пункта във връзка с прогнозите за горещо време на 3 юли. Това съобщих...

Към днешна дата се чака монтирането на чешмата пред новоремонтирания площад пред църквата „Св. Седмочисленици“. Необясним е и фактът защо при махането на водната стена от пл. „Гарибалди“ беше унищожена и чешмата. На този фон не може да не се отбележи и фактът, че липсва каквато и да било възможност да се разхладиш в пешеходния участък на ул. „Витоша“, на площадките в междублоковите пространства, по големите булеварди и кварталите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София