САЩ: Спецслужбите извън София страдат от липса на ресурси

837
САЩ: Спецслужбите извън София страдат от липса на ресурси
Снимка: БГНЕС

Спецслужбите извън София страдат от липса на ресурси, а служителите в специализирания съд за организираната престъпност нямат експертизата да разглеждат случаи, свързани с тероризъм. Това се твърди в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ за борбата с тероризма.

След атентатите от ноември в Париж България затегна правилата на граничния си контрол и проверява всички пътници на ГКПП. Тя споделя информация за паспортните им данни в ЕС, а по двустранни споразумения и с други страни, когато е необходимо, се казва още в доклада.

През 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с тероризъм, се казва в доклада. Държавата обаче е идентифицирала някои ресурси като потенциално свързани с тероризъм и се води разследване.

Държавният департамент посочва, че на 30 ноември правителството е одобрило нова стратегия и план за действие за борба с радикализацията, водеща до насилие и тероризъм. Отбелязва се, че Главният мюфтия в страната в съвместна декларация с Националния съвет на религиозните общности в България е осъдил нападенията в Париж от януари и ноември 2015 г. Главният мюфтия е глас на толерантност и умереност, се казва в доклада.

Американският държавен департамент: В България безнаказаността е проблем

Продължаващото влошаване на медийната среда, увеличаващата се политическа и корпоративна зависимост на медиите, корупцията, както и мар...

В него пише още, че българското правителство е увеличило екстрадициите на заподозрени чужди терористи. Това че София продължава депортира хора, смятани за заплаха за националната сигурност, е само една от взетите мерки, които са посочени в раздела за България на обширния документ.

Българското правителство разработва нова стратегия за борба с тероризма, засилва операциите на националния антитерористичен център и подготвя всеобхватен закон за мерките срещу тероризма, се отбелязва в документа за 2015 година.

Държавният департамент добавя, че САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма.

България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" и многократно е отговаряла на искания за помощ. През март министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София