Ще го бъде ли "Златен век" - топката пак е в ДНСК

5843
Ще го бъде ли "Златен век" - топката пак е в ДНСК
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Крачката, която беше направена миналата година за спиране на строежа на небостъргача "Златен век", поради това, че е незаконен, трябва да бъде доведена докрай с премахване на строежа. За това настояват от Инициативния комитет "Лозенец" и обявиха, че ако тази седмица не бъдат предприети мерки, започват протести.

Строежът е незаконен, защото строителното разрешение е изтекло и оттам нататък, дори и да е напълно завършена сградата и да има акт 16, трябва да бъде съборена, категорични са представителите на инициативния комитет.

ЗУТ не предвижда начин за узаконяване на незаконен строеж, подчерта общинският съветник Борис Милчев. "Настояваме администрацията да спази закона. Настояваме за незабавна реакция както от Столична община, така и от ДНСК за възстановяване на законовия ред", заяви той.

Той посочи, че има заповед от август тази година за прекратяване на производството за спиране на строителството, в която са преповторени констатациите, че е имало незаконно строителство, че то е осъществено и че би следвало да се образува последващо административно производство срещу незаконния строеж, както уточни - по чл. 225 от ЗУТ за премахване на обекта на незаконното строителство – незаконния строеж.

"Такова производство все още не е образувано и междувременно, ползвайки този промеждутък, главният архитект на София арх. Здравко Здравков легитимира незаконния строеж издавайки едно от необходимите удостоверения за въвеждане на обекта в експлоатация", добави Милчев.

Това, което е направил арх. Здравков с удостоверението за степен на завършеност, не препятства тези действия на ДНСК, но силно ги затруднява при евентуалното и сигурното оспорване на актовете на ДНСК срещу незаконното строителство, коментира Милчев. Според него, след издаването на това удостоверение за "Златен век", на Артекс ще са им необходими 2 – 3 седмици да подготвят въвеждането на обекта в експлоатация. Общинският съветник обясни, че издаденото удостоверение от главния архитект за степен на завършеност на "Златен век" дава възможност да бъде попълнена кадастралната карта със сградата и обособените обекти в нея, което отваря възможност за сделки. "Въпросът е в тези две - три седмици как ще отреагират МРРБ и ДНСК", подчерта той.

"При въвеждането в експлоатация на строежа, би трябвало ДНСК да прецени има ли действащи книжа и в този късен етап ще е доста по-неприятно за хора, които са закупили жилища и за самото ДНСК, но така или иначе ДНСК не може да избяга от необходимостта да прецени има ли действащо разрешение за строеж", поясни още Милчев, убеден, че макар да няма срок, колкото по-рано се произнесе ДНСК - толкова по-добре. 

"Ако до края на седмицата няма някакви действия от страна на администрацията, ние ще предприемем следващата седмица действия от наша страна, за да накараме институциите да се задействат", обяви председателят на инициативния комитет Никола Вапцаров. "Свързали сме се с кабинета на министър Шишков и с шефката на ДНСК. Надяваме се действията за премахване на строежа да бъдат започнати", добави той.

Главният архитект издаде удостоверение за завършен груб строеж на "Златен век"

Инвеститорите в небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", който от години буни духовете, са на една ръка от продажбата н...

По думите му, "от казуса дотук излиза, че през цялото време г-жа Фандъкова и арх. Здравков са имали ангажимент не да спазват обещанията си към гражданите на София, а да търсят някакви начини да узаконят строежа и да го пуснат до край".  

Сагата

Разказвайки историята на строежа и скандалите около него, Борис Милчев припомни че имаше промени в ЗУТ с вратичка за "Артекс" и че в края на 2017 г. изтече 5-годишният срок за завършване на обекта. "По действащия тогава закон, не можеше да бъде продължен и напрактика разрешението за строеж губи правно действие, но няколко седмици преди това е заверен протокол за приемане на фундамента на сградата. Към датата на изтичане на разрешението за строеж не е завършен нулевия цикъл. Всичко след тази дата е незаконно строителство и съответно строежът е незаконен строеж", подчерта той.

През 2018 г. арх. Здравков одобри две нови преработки на инвестиционния проект, въпреки, че нямаше строителни книжа сградата, нямаше действащо разрешение за строеж и с тези действия, съзнателно или не, той създаде илюзията, че строежът е легитимен, продължи Милчев. "Тогава тръгнаха някои скандали и аз се присъединих към ИК "Лозенец" с моето експертно становище, че строежът е незаконен и пак повтарям – от декември 2017", сподели общинският съветник.

Казусът "Златен век": Пример за каша, която никой не иска окончателно да оправи

Небостъргачът "Златен век" се превърна във вододел – ако го оставят, ще е ясен знак на инвеститори с тарикатски намерения да прав...

Във връзка със „заспиването“ на строежа, той припомни: "Тогавашният ръководител на ДНСК Иван Несторов издаде заповед за спиране на строежа по повод незначителни нарушения на строителната площадка и избегна да се произнесе дали има разрешително за строеж и строителни книжа" и коментира: "Нормално - тази заповед на Несторов беше отменена".

През юли 2021 г., вече по време на служебния кабинет, когато зам.-министър в МРРБ за този ресор беше сегашният министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов от ДНСК състави констативен протокол за незаконното строителство, което се извършва там и започнаха сроковете и подготовката за издаване на заповед за спиране на строежа. В този период АРТЕКС подаде иск до съда и бяха спрени действията на ДНСК. "Прави чест на ВАС, че остави без разглеждане тази искова молба като недопустима и със свое определение я отхвърли и върна нещата в изходна позиция – в ДНСК, където би трябвало да продължи административното производство за спиране на строежа", коментира Милчев.

"В периода, докато течеше съдебното производство, строителството, обаче, продължи и тази година ДНСК беше изправена пред ситуация, в която вече строителството е приключило и няма какво да се спира - вече имаме обект на незаконно строителство – незаконен строеж", продължи Милчев.

Той посочи, че чисто формално ДНСК е прекратила производството за спиране на строителството, защото няма какво да се спира и би трябвало да започне административно производство за премахване на вече извършения строеж. "Това още не е направено и очевидно се полагат усилия да се снабди с документация дружеството, с която да бъде подпомогнато в опитите за въвеждане в експлоатация на този обект", каза още той.

ОЩЕ за "Златен век" - четете в тези материали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София