Ще има ли глоби за шумни климатици и кучешки лай в столицата?

16713
Ще има ли глоби за шумни климатици и кучешки лай в столицата?
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Шумни климатици, кучета и прахосмукачки са основните смутители на обществения ред в София. Това стана ясно от думите на общински съветници от ГЕРБ, "Глас народен" и БСП пред Нова телевизия.

Припомняме, че повод за обсъждане и протести стана предложението да се забрани пиенето на бира в обществените паркове и градинки. Текстовете включват обаче и други акценти.  Новата наредба определя и кога да пускаме шумните уреди у дома си, така че да не пречим на съседите. Иначе може да ни бъде наложена глоба. Друга идея е да се глобяват хората, които изхвърлят боклука си през балконите.

Главният архитект на София: Създаваме ясна система от стандарти за фасадите на сградите

Идеята е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания, не само към фасадите на сградите, а и към градск...

При шумни празненства в жилищни блокове и хвърляне на пиратки след 22:00 часа глобите започват от 100 лева и могат да достигнат 500 лв. А за реда ще следи СДВР.

Официално се забраняват и гонките по пустите булеварди на нощна София. Санкциите за джигитите могат да стигнат до 500 лева.

"Новите предложения в наредбата за реда в София ще трябва да се прецизират", заяви представителят на ГЕРБ в СОС Иван Илиев. По думите му що се отнася до протестите в София - те влизат в рамките на Закона за митингите и манифестациите, където няма забранителен режим. "По закон се пуска заявление и кмета разрешава или забранява. Тук обаче става въпрос за нарушения за обществения ред”, коментира Илиев.

По думите му някои от текстовете в проектонаредбите се тълкуват двусмислено. Това се случва, например, с предложението да се наказват собствениците на кучета, които лаят

Предложение: Глоба от 100 лева, ако тупаш покривка през балкона

100 лева глоба, ако тупаме покривката през терасата. Това е записано в новата проектонаредба за обществен ред в София. Новата наредба ...

"Няма как животно да го контролираш или да го изселиш", заяви общинарят от БСП Иван Таков.

"Към момента няма такъв текст, но ще изследваме тази хипотеза и ще решим до колко такива текстове биха били законосъобразни", отговори Илиев. По негови думи има европейска практика - ако животното лае определено време, службите ще могат да го приберат. Не стана ясно обаче кой ще засече колко време е лаело кучето, например. "Тепърва ще изчистим тези въпроси", заяви представителят на ГЕРБ.

"За момента принципът дали дадена дейност нарушава обществения ред е основополагащ за евентуални санкции, коментира още той.Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София