СОС официално призна, че градският транспорт се е подобрявал финансово преди да поскъпне билета

4476
СОС официално призна, че градският транспорт се е подобрявал финансово преди да поскъпне билета

Столичният общински съвет прие доклад, внесен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов за приемане на годишните финансови отчети за 2015 година на общинските еднолични дружества с ограничена отговорност и едноличните акционерни дружества.

Най-важното, което стана ясно от докладите, е, че има 50% намаление на дълговете на общинските си транспортни дружества на годишна база. Именно дупка от 15 млн. лева във финансите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) беше основанието за вдигане на цената на билета за еднократно пътуване от 1 лев на 1,60 лева. От отчета личи, че ЦГМ е имал задължения 141 млн. лв. за 2014 г., а за 2015 - 128 млн. лева.

В транспорта задълженията са паднали от 98 446 000 лв. през 2014 г. на 48 679 000 лв. Председателят на постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет Николай Стойнев вчера, 23 юни, съобщи, че година по-рано "Столичен електротранспорт" е дължал 55 079 000 лв., докато през 2015 г. задълженията му са вече 27 391 000 лв. В "Столичен автотранспорт" задълженията за 2014 г. са били 27 725 000 лв., а в края на изминалата - 12 712 000 лв. "Метрополитен" ЕАД също е намалило наполовина задълженията си - през 2014 г. те са били 15 642 000 лв., а в края на м.г. - 8 576 000 лв.

Очакванията по време на днешното заседание да се развихри политически дебат не останаха безпочвени.

Те бяха открити от общинския съветник от ГЕРБ Николай Стойнев, който заяви, че за да може да се направи обективен анализ на дейността на дружествата, трябва да се разделят условно в две големи групи: дружества, които работят на силно регулиран пазар и предоставят комунални услуги каквито са транспортните дружества и топлофикация и от друга страна останалите 13, които работят на свободния пазар.

"11 от тези 13 са приключили 2015г. с печалба", обясни той.

По думите му това е чиста печалба от 7 336 000 лв. Стойнев заключи с обобщението, че 2015 година е била година на едно устойчиво бизнес развитие на дружествата от общинската икономика, при запазване на нивата от печалба от 2014 година и реализиране на инвестиционни проекти, с което дружествата изпълняват основни задачи, които са поставени, а именно: повече и по-качествени услуги, подобряване на градска среда и подобряване на условията за бизнес в София.

След него друг общинар от ГЕРБ Зафир Зарков говори за сектора на транспорта. „Системата и всички транспортни общински оператори нямат непогасени задължения към доставчици и трети лица. Всички транспортни оператори и дружества имат само и единствено текущи задължения, които се изплащат своевременно“, каза той.

По думите му новоиздадените карти от 1 юни до момента са 23 393 броя до вчерашния ден. Това е обичайното количество за около 4 месеца в миналите периоди. Има 4 332 издадени годишни карти като за периода от началото на годината до 1 юни те са били 258.

Обратен прочит на цифрите на доклада за годишните финансови отчети направи лявата общинарка Милка Христова.

„Изобщо не можем да се съгласим с направената обобщена оценка за наличие на устойчиво развитие на общинската икономика през 2015г.“, каза тя.

Христова обясни, че действително общинската икономика реализирала печалба от 7 336 000 за 2015г. , но е увеличила сериозно размера на загубите. През 2014г. общата загуба на търговските ни дружества е 66 800 000 лв., през 2015г. тя е вече 87 532 000 лв. Тоест равносметката е 7 млн. лв. печалба срещу 87 млн. загуба, заключи тя.

СОС дори не гъкна против даването на 300 000 лв. за "тигрите" на Бойко

Без дебати и гласове "против" Столичният общински съвет (СОС) даде разрешение на "Витоша" (Бистрица) да кандидатства за държавни пари, ...

„Хубаво, ние цитираме колко сме намалили задълженията на транспортните дружества за 2015 г. Абе колеги, вие нали помните, че ние ги погасихме със заем тези задължения? Стойнев, ти на луд ли ме правиш или се опитваш да ни хвърлиш прах в очите?“, попита общинският съветник и председател на групата на БСП Калоян Паргов.

„Не може да кажете, че задълженията са намалели благодарение на взетия дълг, защото това е оксиморон“, отговори Стойнев. 

Зарков от ГЕРБ напомни, че Паргов в годините бил един от най-отявлените критици, че в транспортните дружества се трупат задължения и от там идват неразплатени плащания към външни доставчици и „когато се търсят и се намират решенията в система, вие излизате в другата позиция и ставате какъвто трябва да сте – социалист по убеждение“.

"Левият" общинар от своя страна призова колегите си да си свалят малко розовите очила и да погледнат нещата и да чуят и какво казала Милка Христова, „тя не го прави, защото е социалистка, а вие сте герберчета“.

„Ние този транспорт го правим за хората. Ако ние сме социалисти, а вие сте герберчета и за вас важно е кутийката и цифрата, и числото и парите, за нас е важно отношението към пътника, който трябва да е на първо място", завърши Паргов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София