СОС решава дали „Четири лапи“ да работи във ветеринарномедицинската клиника в район "Банкя"

1893
СОС решава дали „Четири лапи“ да работи във ветеринарномедицинската клиника в район "Банкя"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа предложение за безвъзмездно ползване от Фондация „Четири лапи“ на ветеринарномедицинската клиника в район „Банкя" за още 10 години, съобщиха от пресцентъра на местния парламент.

Предложението беше подкрепено в ресорните комисии и предстои то да бъде гласувано на заседанието на общинския съвет утре.

То идва след обявление до всички заинтересовани организации, че могат да кандидатстват за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху ветеринарна клиника „Банкя“. В срок до 30 юни 2022 г. желаещите кандидати трябваше да представят в общинската администрация писмена презентация на дейността си, както и писмено разработена концепция за стопанисване и управление на обекта. За срока на обявлението беше получено само едно заявление - от Фондация „Четири лапи“, която има намерение да продължи своята дейност във ветеринарна клиника „Банкя" за още 10 години.

Договора си с "Четири лапи" Столична община сключва  през 2012 г. Той задължава нестопанската организация да съдейства за овладяване на популацията на безстопанствените животни (кучета и котки) и да оборудва, обзаведе и регистрира ветеринарна лечебница, да осигури персонал и заплати и да регистрира ветеринарните лекари, работещи в обекта, като заплаща за своя сметка телефон, интернет, застраховка на сградата и имуществото в нея и алармена инсталация.

Освен това "Четири лапи" се задължава с този договор да залавя, и след като извърши кастрация, ваксинация против бяс, вътрешно и външно обезпаразитяване и видима маркировка, да върне по места най-малко 1200 безстопанствени животни на година. Организацията също така се задължава да поеме изцяло разноските за тези дейности.

За последните десет години във ветеринарната клиника са извършени кастрации на 20 346 животни, от които 15 034 котки и 5 312 кучета. На 3 081 животни са извършени само ваксинация и обезпаразитяване. 1 135 животни са получили друг тип лечение, а 467 животни са намерили нов дом. Чрез проекта за безплатна кастрация на домашни котки в частни клиники в София, за периода са кастрирани общо 11 823 котки. През 2017-2018 г. Фондацията е извършила преброяване на безстопанствените кучета на територията на Столична община, като официалните данни показват намаляване на популацията с 67,7% спрямо данните от първото преброяване през 2007 г., когато броят на животните е бил 11 124. По време на последното преброяване е установено увеличаване на популацията на безстопанствените котки във всички райони на Столична община, особено в централните части.

ОЩЕ: Граждани от Банкя: Търсите огромни бездомни кучета? Достатъчна е разходка в центъра на града

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София