СОС реши: Румен Русев става временен кмет на район "Младост"

9498
СОС реши: Румен Русев става временен кмет на район "Младост"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) избра арх. Румен Атанасов Русев за нов временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". За арх. Русев гласуваха 32-ма общински съветници, против - 0, а въздържали се - 19. Другият възможен вариант за временен кмет на района бе Петър Кърджилов, който отговаряше за връзките с обществеността в общината. За него обаче гласува само един общински съветник, против бяха 12, а въздържали се - 38.

Дотук се стигна след като на 17 април титулярът Десислава Иванчева беше задържана и обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери. На 23 май тя бе отстранена от длъжността, заедно със заместничката ѝ Биляна Петрова, за да не повлияят двете на свидетелите и да не злоупотребят с власт.

Елен Герджиков: Отговорни за казуса "Иванчева" са тези, които я използваха да влязат в общината

"Отговорност за това носят и политиците - политиците, които я използваха да влязат през задния вход в общината, които издигнаха тази ка...

Междувременно Специализираният апелативен съд ще разгледа обжалването на Иванчева и Петрова за отстраняването им от длъжност.

Припомняме, че кметът на район „Младост” беше арестувана при спецакция на новосъздадената Антикорупционна комисия и спецпрокуратурата с колосална сума пари – 70 хил. евро подкуп от строителен предприемач. В кабинета на Иванчева пък разследващите са намерили стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване.

Акценти от дискусията в СОС

Както знаете, Общинският съвет изпълни правомощията си по Закона на местното управление и местната администрация, заяви председателят на СОС Елен Герджиков. По думите му в крайна сметка Общинският съвет трябва да влезе отново във функциите си и да избере нов временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Помолихме действащия кмет Владимир Клисуров да предостави списък с писмо на имената на законно избраните заместник-кметове на района, каза още Герджиков.

Според общинския съветник от БСП Калоян Паргов сагата в "Младост" е започнала да прилича на латиносериал. Преди повече от месец ние заявихме, че повече от всичко искаме да нормализираме обстановката в района. Отговорността изисква да се съобразим с качествата на всички кандидати, носейки отговорност, поясни Паргов.

След остраняването на Иванчева: Все още не е ясно кой ще управлява "Младост"

След ареста на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева и нейното официално отстраняване от длъжност, все още не е ясно ко...

Петър Кърджилов, снимка: Facebook

За втори пореден път се намираме в една поредна ситуация в район "Младост". Все пак щом сме стигнали до положение, в което СОС трябва да се произнесе по решение, то очевидно вече говорим за носене на политическа отговорност от нашите политически групи, каза съветникът от групата на Патриотите Карлос Контрера. Според него трябва да се вземе решение независимо дали то е политическо угодно на някого. Нашата група на Патриотите категорично ще подкрепи кандидатурата на господин Русев. Ние сме готови да заемем и политическа позиция по този въпрос. Каквото и да е решението на СОС, ние трябва да понесем цялата политическа отговорност за това, което ще се случва оттук-насетне, категоричен бе Контрера.

По думите на заместник-председателя на СОС Милка Христова действително столичните старейшини са изправени пред много сериозна дилема. Смятам, че в случая по отношение на господин Кърджилов не е завършен състав за назначаването му по трудово правоотношение. Имайки предвид създалата се ситуация в "Младост" и отчитайки мнението на администрацията, заявявам, че аз ще подкрепя кандидатурата на архитект Русев, каза още Милка Христова.

Госпожа Иванчева и избрана от 28 700 избиратели в район "Младост", нейната воля е категорична. Аз имам опит относно ресора, който ми е отреден от г-жа Иванчева, поясни Петър Кърджилов, който отговаряше за връзките с обществеността на район "Младост" и бе единият от възможните два варианта за временно изпълняващ длъжността кмет. Той заяви пред съветниците, че има политически опит и много сериозен научен опит. "Член съм на Съюза на учените в България и съм основно действащо лице в много граждански победи. Твърдим, че срещу г-жа Иванчева има набеждаване за подкуп", категоричен бе Кърджилов.

Адвокатът на Иванчева: Законът не ѝ забранява да подписва документи от затвора

Десислава Иванчева не е въздействала на свидетели по делото срещу нея, защото техните показания са косвени и защото вече са дадени. Дел...

Десислава Иванчева, Биляна Петрова, снимка: БГНЕС

Честно казано, недоумявам, защо ние се оказваме в ситуация да правим избор, без да сме оторизирани от жителите на район "Младост" да избираме кмет, заяви общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева. Не видях общинският съвет да излезе с една декларация за това скандално погазване на човешките права на две жени в центъра на София. Все пак предпочитам да вярвам, че София не е Москва. Не вярвам, че ситуацията в район "Младост" може да се нормализира, изрази скептицизъм Георгиева.

Отдаде ми се възможност да изпълнявам длъжността за кмет някъде около една седмица, поясни пред съветниците и архитект Румен Русев. Искам да кажа, че познавам сферата на административната дейност. Ще направя всичко възможно администрацията в района да работи много добре, да не бъдат забавяни преписки, да бъдат спазвани срокове, каза Русев и уточни, че не е в конфликт на интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com