Спаси София: ГЕРБ закриха “Чистота Искър”, за да могат техни хора да печелят обществените поръчки

10422
Спаси София: ГЕРБ закриха “Чистота Искър”, за да могат техни хора да печелят обществените поръчки
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Столична община е обявила обществена поръчка за събирането и транспортирането на боклука в четири района, разделени в 2 зони в София, срещу сумата от 143 млн. лв. без ДДС. Данните от вестник “Сега” сочат, че сумата е рекордна, тъй като в края на 2019 г. и началото на 2020 г. общината е провела конкурс за другите 7 зони в столицата, като общата стойност на тази процедура е възлизала на 435 млн. лв. без ДДС.

Дали това е редно и допустимо? Дали е практика, която трябва да ни учуди или трябва още повече средства да се влагат в този ресор? По темата разговаряме със съоснователя на неправителствената гражданска организация “Спаси София” - Андрей Зографски.

Осъдиха Столична община за бездействие и несправяне с мръсния въздух

След почти петгодишна съдебна битка, граждани и граждански организации осъдиха Столичната община, че с действията и бездействията си е ...

“Това е абсолютно скандално и недопустимо източване на общинския бюджет. Необяснимо е защото цените са завишени двойно", заяви той. 

Според Зографски разликата е 75% или над 61 млн. лева повече за частните фирми, които ще обслужват четирите района. Той твърди, че решението е взето без никаква обосновка, като не е имало никаква обществена дискусия, дори и с общинските съветници.

Гражданската организация отбелязва, че всяка година се отпускат все повече и повече пари за почистване в града, но столицата изобщо не става по-чиста и се вижда обратният процес.

“Навсякъде има мръсотия, препълнени кофи и неизчистени публични пространства", допълват те.

Аctualno.com припомня, че бюджетът за почистване тази година е в рамките на 10% от целия бюджет на Столична община или около 220 млн. лева, а следващата година ще бъде с 20 млн. лева повече.

Предложение: Общинското дружество "Чистота Искър" с нов предмет на дейност и бизнес план

Общинското дружество „Чистота Искър“ да разшири своята дейност и да изпълни бизнес план, който да му гарантира устойчивост...

“Спаси София” споделя своите опасения, че всички общински средства отиват в съмнителни фирми, свързани с близки до властта хора. “По медийни публикации става ясно, че това са фирми свързани с Вълка и с братя Домусчиеви”, твърдят от организацията. Другото нещо, което ги притеснява, е, че общината не контролира дейността на почистващите фирми.

Глобите са в размер на около 200 хил. лева на година, а това за тях е “абсолютно нищожно число, което е проформа", казва Зографски. 

“Спаси София” са категорични, че управлението е абдикирало от всякаква отговорност и се държи на власт с единствената цел да откраднат максимално много публични пари от софиянци.

“Не стига оставката на зам.-кмета по екология Десислава Билева, защото кметът на столична община носи пълната отговорност за прозрачното управление и изразходване на бюджета на София", допълни той. 

Андрей Зографски вярва че управляващите от ГЕРБ са положили усилия да унищожат единственото общинско предприятие за почистване “Чистота Искър”. Закрито е, твърдят от организацията, за да няма конкуренция и свързаните с ГЕРБ лица да печелят обществените поръчки.

Ловува ли Вълка под властови чадър в софийските полета?

Не е журналистическо разследване, когато едни политици дадат едни папки в ръцете на едни журналисти. Това е по-скоро проблем. Ето защо,...

“Чистота Искър” чистеше и извършваше дейността на многократно по-ниски цени", допълва още той. 

От Actulano.com потърсихме повече информация по темата и отговор от Столична община не бе получен след допитване до тях. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София