Спаси София предлага нова трамвайна линия

5504
Спаси София предлага нова трамвайна линия
Снимка: iStock/Guliver

Градските активисти от "Спаси София" публикуваха днес предложението си за пускане на нова трамвайна линия по бул. България, която да подпомага изключително натоварената линия 7 и да осигурява нови връзки на редица южни квартали с центъра и метрото. От Спаси София предвиждат новата линия 17 да се движи успоредно с линия 7 между Борово и пл. Македония, след което маршрутът да продължава по ул. Алабин и бул. Кн. Мария Луиза до Централна гара.

“С предложението ни целим подобрение на комфорта за пътуване и намаляване на интервалите за движение по бул. България и покрай НДК. Сегашната линия 7 е втората най-натоварената и използвана линия в София и често трамваите пътуват претъпкани. Това е очаквано, предвид неспиращото застрояване на южните квартали и затова предлагаме още една линия да се движи по бул. България, даваща нови директни връзки с центъра.” - казва независимият общински съветник Борис Бонев.

"Спаси София": ГЕРБ иска да съсипе сградата на Театър „София“

За поредна скандална обществена поръчка в столицата съобщиха активистите от "Спаси София". „ГЕРБ не се отказват от съсипването н...

От Спаси София казват, че предложението им е основано да данните на ЦГМ, които показват натовареност над допустимата на трамвайните мотриси по линия 7, както и най-добра събираемост от билети в целия град. “В контекста на тежкото състояние на градския транспорт в столицата, предлагаме реорганизация на трамвайния транспорт, така че без допълнителни финансови разходи, едновременно ще се подобри обслужването на пътниците и приходите от карти и билети. Именно затова очакваме управляващите да подкрепят предложението ни и то да бъде въведено при завършването на ремонта на пл. Македония в края на февруари.” - обяснява Андрей Зографски от Спаси София и експерт към комисията по транспорт на Столичния общински съвет.

Сред мотивите на градските активисти е създаването на нови директни връзки с градския транспорт между южните квартали, центъра и най-натоварени станции на метрото. “С линия 17 ще можем да пътуваме без прекачвания между гъстонаселени квартали като Гоце Делчев и Стрелбище и метростанциите Сердика и Лъвов мост. Интервалите на движение ще бъдат намалени, а хората ще чакат по-малко по спирките и ще пътуват комфортно в по-малко препълнени трамваи.” - обясняват ползите от Спаси София.

С въвеждането на новата линия 17 се предвижда и реорганизация на част от съществуващите линии с цел оптимизация на разходите и подобряване на връзките. Трамваите от линия 1 ще бъдат зачислени към новата линия 17, а трамвай 6 ще бъде подсилен с още три мотриси, с цел подобряване на обслужването на важни квартали като Иван Вазов, Надежда, Свобода и Обеля. “Нашето предложение е основано на данни и взима предвид, както подобряването на условията за пътуване с градския транспорт, така и финансовите аспекти на системата. Вярваме, че всички страни ще спечелят от тези промени.” - завършва общинският съветник Борис Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com