"Спаси София": Заем за ЦГМ само след реформи

1665
"Спаси София": Заем за ЦГМ само след реформи
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Спаси София е против нов заем за 15 млн. лв. за ЦГМ без никакви реформи. Това става ясно от позицията им, изпратена до медиите.

В неделя стана ясно, че от Центъра за градска мобилност планират да изтеглят сумата, за да покрият загубите от кризата след пандемията от коронавирус. Ръководството на ЦГМ е внесло за разглеждане в Столичния общински съвет искането за заем.

Продължава съдебната битка за цената на билета в градския транспорт в София

Днес, 8 ноември, в Административен съд София-град ще се проведе поредно заседание по делото за цената на билета за пътуване с обществен...

Градските активисти споделят, че загубите в градския транспорт и паркирането са факт, но проблемите няма да се решат само с вземането на поредния заем. “Необходими са сериозни реформи не само в структурата на дружеството, но и на начина, по който е организирано платеното паркиране. Категорично сме против нови задължения, които всички софиянци ще плащаме години наред, без да бъдат запушени течовете и без да се подобри работата и ефективността на ЦГМ”, казват от Спаси София.

Независимият общински съветник Борис Бонев припомня, че преди няколко седмици е внесъл доклад за реформа на паркирането в София, с който работата на дружеството да стане по-ефективна и прозрачна. “Предлагам намаляване на безплатните и безкрайни служебни абонаменти за институциите, които узурпират паркингите и публичните пространства в центъра и носят чиста финансова загуба за Столичната община. Не мога да разбера упорството на управляващите от ГЕРБ да защитават този нелогичен комфорт за институциите, а същевременно подкрепят теглене на заем за покриване на дупки. Този маниер на работа не може да продължи.” - категоричен е Бонев.

“Искам пълна ревизия и нов независим одит на ЦГМ, защото доверието на софиянци към управлението му отдавна е изчерпано. След многомесечна работа за намиране на общински терени за строителство на паркинги в кварталите, предложихме и инициатива за изграждане на 10 монтажни паркинга в кварталите, с нови над 3500 места. ЦГМ не може да продължи да взима десетки милиони на година от паркирането и да не инвестира нито лев в изграждането на паркинги. Това е безобразие, не управление.” - смята Бонев.

От Спаси София смятат, че именно кризата е повод за реформиране на дружеството, започване на отдавна чаканите инвестиции в паркингите, цифровизация на услугите и оптимизиране на структурата и щата на общинското дружество.

Мащабна реформа на паркирането в София предлага Борис Бонев (СНИМКИ)

Мащабна реформа на паркирането в София предага независимият общински съветник Борис Бонев от Спаси София. Проектът е внесен в Столичния...

ЦГМ имат автомобил за автоматичен електронен контрол на паркирането, но не го ползват. Вместо това, плащаме на армия от 170 контрольора, които проверяват зоните, чиито заплати ни струват над 2 млн. лв. годишно. В дружеството има дублиращи звена, а процесите са стари и неефективни. Кога, ако не сега, когато бюджетът на София намалява, ще се осмелят управляващите от ГЕРБ да направят отлаганата реформа”? - пита риторично Борис Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София