"Артекс": Строежът на "Златен век" е законен, проверен е от ДНСК

6559
"Артекс": Строежът на "Златен век" е законен, проверен е от ДНСК
Снимка: БГНЕС

34-етажният небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" има действащо разрешително за строеж и настоящото му изграждане е напълно законно. Това уверяват от строителя "Артекс" в изявление, разпространено на Фейсбук страницата на фирмата.

Строителната компания твърди, че обектът е проверяван многократно от ДНСК през цялата 2018 и 2019 г., като проверките са констатирали пълна законосъобразност на строителството и издадените строителни книжа.

Според фирмата приетите поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) автоматично удължават на 10 години разрешителното за строеж на сградата "Златен век", така че то няма нужда да бъде презаверявано.

"При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като втора категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът ѝ е законосъобразен", обясняват от "Артекс".

Позицията на фирмата противоречи на казаното от главния архитект на София Здравко Здравков, според когото разрешителното за строеж на "Златен век" не е презаверявано, а срокът за това е изтекъл в края на миналата година.

"В закона за изменение на ЗУТ от 2017 г. не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени. Цитираният в медиите параграф 58 от закона касае единствено процедури по издаване на разрешения за строеж – т.е. процедури, по които разрешение все още не е издадено", контрират от фирмата.

"В случая е било налице валидно и влязло в сила разрешение за строеж, като такива заварени случаи не са извадени извън обхвата на въведеното общо правило за 10-годишна валидност на разрешенията за строеж за строежи от втора категория. Тъй като новоприетата норма създава права за инвеститорите, съгласно утвърдените принципи в тълкуването на действието на гражданския закон, той следва да се прилага еднакво както за бъдещи, така и за висящи при приемането му правоотношения", твърдят от "Артекс".

Апартаментгейт: Притеснителното е, че една фирма строи за политици и магистрати

Цената наистина е шокиращо ниска. Пред в. "Капитал" г-жа Панова казва, че цената за нейния имот е по-висока – над 300 евро, защот...

Високата сграда е причината Инициативен комитет "Лозенец" да се опитват да съдят ДНСК заради бездействие, но съдът все още не е прегледал документацията.

По думите на Здравков на база издадените разрешителни в сградата не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, предупреди главният архитект.

Името на "Артекс" нашумя в публичното пространство покрай скандала "Апартаментгейт", който разкри, че Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и други висши кадри на ГЕРБ са си купували луксозни жилища в едни от най-скъпите столични квартали на преференциални цени. Разкритията бяха последвани от вълна от оставки, последната от които беше на самия Цветанов.  

Ето цялото изявление на фирмата с прикрепени към него документи от РДНСК:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com