Столична община най-после ще махне релсите по „Скобелев“

3033
Столична община най-после ще махне релсите по „Скобелев“
Снимка: iStock

Дни след като Столична община бе осъдена да премахне трамвайното трасе по локалното платно на бул. „Скобелев“ при тунела към НДК заради наднормен и опасен за здравето шум, кметството обяви конкурс за „реализация на ново транспортно-комуникационно решение по бул. „Скобелев“ от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“, включващ транспортен тунел „НДК“, пише в. "Сега".

Това е ремонт, който кметът Йорданка Фандъкова обещава на софиянци от дълги години. Публикуваното задание предвижда още рехабилитация на пътните платна след тунела по бул. „Васил Левски“ от бул. „Фритьоф Нансен“ до ул. „Граф Игнатиев“. Обществената поръчка е на стойност 17,5 млн. лв. без ДДС и е част от по-голяма процедура за общо 61 млн. без ДДС, в която влизат още два големи обекта в София.

Пукнатини и липсващи бордюри в Западен парк след ремонта за 11 млн. лв.

Година след края на ремонта за 11 млн. лв. в Западния парк в София посетители забелязват много пукнатини, пропадания на павета, липсващ...

Премахването на трамвайното трасе по „Скобелев“ ще се извърши по метода на инженеринга, при който една фирма проектира, изпълнява и контролира качеството на дейностите. Срокът за приключване на дейностите е 420 дни, от които до 120 дни са предвидени за проектиране и до 300 дни – за изпълнение. Според критериите на търга предложената цена ще има 50 на сто тежест при избора на победител. Другите 50 на сто ще са за технологията и организацията на строителните работи. Крайният срок за кандидатстване е 26 септември.

Решението на Софийския градски съд е трамвайното трасе да се премахне най-късно до година след влизане в сила на съдебния акт. Преди дни от Столична община съобщиха, че ще изпълнят разпореждането, но поискаха повече време. Както „Сега“ писа, в средата на август СГС нареди кметството да преустанови експлоатацията на временното трамвайно трасе по "Скобелев". Делото се води от 2017 г. с иск на 7 души, към които се присъединяват още 11. Ищците напомнят, че това трасе е факт от 2010 г. във връзка с изграждането на втория диаметър на софийското метро.

В решението си съдебният състав с председател Гергана Коюмджиева постанови, че въпросното трасе трябва да бъде преместено. "В хода на съдебното дирене по безспорен начин бе доказано наличието на наднормен шум и вибрации в жилищата, намиращи се в процесния участък и причинната връзка с твърдяното неизпълнение на задълженията на ответната община за контрол и управление на дейностите, свързани с организацията на градския транспорт, и конкретно с временно трамвайно трасе. Не бе установено изпълнение на задължението на кметовете на Столична община да организират и регулират движението на транспорта в населените места с оглед намаляване на шумовите нива до допустимите норми", пише в мотивите.

СГС установи още, че шумът от преминаващите трамваи по „Скобелев“ достига нива, които са опасни за здравето. "От приетата комплексна медико - психологическа експертиза безспорно се установи, че продължителните наднормени нива на шум и вибрации оказват неблагоприятно въздействие върху организмите на изложените на шум лица. Тези отрицателни въздействия водят до повишаване на общата заболеваемост в следствие на понижената имунна защита на организма“, написа съдебният състав.

Удължиха конкурса за ремонта на Борисовата градина

Столична община изненадващо удължи срока, в който строителни фирми могат да кандидатстват за участие в конкурса за един от предстоящите...

Със същата обществена поръчка Столична община обяви конкурс за избор на фирма, която да изгради продължението на бул. „Копенхаген“ в „Младост“ от метростанция „Младост 3“ до бул. „Цариградско шосе“. Това също е обект, който Фандъкова обещава от години. Предложената от администрацията цена е 33,5 млн. лв. без ДДС, а крайният срок за кандидатстване отново е 26 септември. Критериите за избор на победител са същите като при тунела на НДК. Срокът за приключване на разширението е 440 дни, от които 90 са за проектиране, а 350 са за строителство.

Последният обект е реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Мария Луиза“ от ул. „Опълченска“ до ул. „Козлодуй“. Прогнозната стойност за този ремонт е 10 млн. лв. без ДДС, а срокът за приключване на дейностите – 270 дни.

ОЩЕ: Осъдиха Столична община за бездействие и несправяне с мръсния въздух

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София