X
 
 

Столична община учетворява разходите за осветление

2164 0
photo of Столична община учетворява разходите за осветление
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com
160 млн. лв. без ДДС е прогнозната стойност на поръчка, която Столична община обяви за техническа поддръжка, ремонт и изграждане на публичното осветление. Градът е разпределен на четири зони, всяка от които е в обособена позиция с прогнозна стойност от 40 млн. лв.

Зона 1 - Североизток обхваща районите „Нови Искър“, „Сердика“, „Кремиковци“, „Подуяне“ и „Оборище“. Зона 2 - Югоизток обхваща районите „Слатина“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“, „Изгрев“. Зона 3 - Югозапад е с райони „Средец“, „Лозенец“, „Овча Купел“, „Витоша“, „Триадица“. В зона 4 - Северозапад влизат районите „Банкя“, „Красна поляна“, „Красно село“, „Илинден“, „Люлин“, „Връбница“, „Надежда“ и „Възраждане“.

В продължение на пет години ще се изисква от изпълнителите да поддържат минимално ниво на осветеност 90% през първата година от срока на договора и 99% за останалите четири години. Осигуряването на ползваемост  на осветлението трябва да е от 3900 до 4150 часа на година, а включването и изключването да се съгласува с възложителя.  

Паветата на "Александър Невски" няма да бъдат премахнати

Павета в зоната от площад "Александър Невски" се запазват. За това са настоявали главният архитект на София Здравко Здравков и кметът Й...

Техен е ангажиментът да осигурят всички материали, резервни части, съоръжения и дейности, необходими за експлоатация и поддръжка на публичното осветление.

Трябва да почистват оптичните системи на осветителните тела веднъж годишно през месеците септември и октомври и при всяка смяна на светлинния източник или пусково-регулираща апаратура.

Изпълнителят също трябва да окастря веднъж годишно през месеците май и юни клоните на дърветата, които попадат на пътя на светлинния поток.  

Последната поръчка с такова съдържание е обявена през октомври 2013-та и финализирана с подписване на договори през април 2015-та.

Проверява се съмнителен договор за осветление в Благоевград за над 400 000 лева

За 45 от 47 обекта по обществена поръчка за изграждане на LED осветление в Благоевград е сключен допълнителен договор, извън основния, ...

Столицата пак разделена на четири зони, но дейностите са възложени не за 4, а за пет години. Разликите в стойностите обаче са фрапантни. Ако при предишната поръчка са се падали като разход 2 млн. лева на зона на година, то сега изчисленията сочат планиран разход от 8 млн. лв. Въпрос защо средно с четири пъти е увеличена стойността на поръчката отправи към Столична община Actualno.com, но до този момент отговор не е получен.

За поддръжка на осветлението през 2015 г. в първата зона е избрана испанската фирма „Етралукс“ АД, регистрирана в гр. Валенсия. Договорът й е на стойност 7 708 794 лв. без ДДС.

За втората и третата зона изпълнител е Обединение „Улично осветление СМ“. Консорциумът се състои от фирмите „Улично осветление“ ЕАД с 90% от дейностите. Дружеството е собственост на „Геотехмин“ ООД, чийто управител е един от най-богатите българи Цоло Вутов. Останалите двама съдружника в консорциума са „Сатурн 2“ ООД (Бургас) и „Миг 23“ ЕООД (София). Договорите за втора и трета зона са съответно за 8 188 123 лв. и за 8 187 967 лв. без ДДС.

Четвъртата зона срещу 7 923 932 лв. без ДДС е ангажимент на консорциум „Сиберия – Техно Лайтинг“. В обединението с 90% дял влизат „Лог – Сиберия“ ЕООД на Николай Хинтоларски и ямболската „Технострой-Инженеринг 99“ АД, който се представлява от бившия депутат от БСП Стоян Проданов Иванов. Дялове в „Технострой“ имат Дойчо Дойчев, Стоян Иванов и „Галини“ на Николай Михайлов, който е в надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Ветеран 1 Ветеран преди 5 месеца Профил на трол?
    Ало ДЖУРНАЛЯТА, нещо си мукате за 9 май - дена на победата над Хитлеристка Германия ! Защо ли ? А се плюнчите на фукнярския "демократичен" празник . Така нареченият "Ден на Европа" е политически празник ознаменуващ обединението й през 1950 година и няма нищо общо с ПРАЗНИЧНИЯ 9 май.
missing image
Реакциите на всяка зодия в конфликтна ситуация

Конфликтите са нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Без значение дали става въпрос за спор с колега, роднини или просто проблми с трафика, конфликтите...