Столична община възложи на "Топлофикация София" да почва със завода за горене на отпадъци

11480
Столична община възложи на "Топлофикация София" да почва със завода за горене на отпадъци
Снимка: БГНЕС

Столична община възлага на „Топлофикация София“ ЕАД проект за оползотворяване на RDF в новоизградената инсталация за комбинирано производство на енергия. Той е на стойност 91 208 164 евро без ДДС, което значи 214 млн. лв. с ДДС. Проектът се явява краен етап от процеса на управление на битовите отпадъци в Столична община и е услуга от общ икономически интерес.

RDF (Refuse Derived Fuel) е фракция, получена в резултат на обработката на битови отпадъци в завода за механично-биологично третиране на отпадъци в Садината.

Отпускат 180 млн. лв. за инсталацията за RDF отпадъци в София

Правителството даде съгласието си управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“ да подпише догов...

Столична община изпълнява проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци“ по Оперативна програма „Околна среда“. Той е разделен на три фази, от които изпълнени са двете. Изградена е инсталация за биологично третиране на  площадка „Хан Богров“; депо за неопасни отпадъци „Садината“; завод за механично-биологично третиране на отпадъци „Садината“ с производство на RDF на обща площ 106 204 m2, капацитет – 410 000 тона/годишно отпадъци (което съответства на средно дневно количество от 1 320 т/ден, с максимален приток на отпадъци – 1500 т/дневно); преработка на отпадъците чрез Herhof-технология, чрез която се получава до 180 000 тона/годишно RDF - отпадък.

Процедурата, по която Столична община възлага на своето еднолично дружество „Топлофикация София“ третата фаза от проекта, е договаряне без обявление. Причина за това, че ЕАД-то е с предмет на дейност производство и пренос на топлинна енергия, производство на електрическа и топлинна енергия, дейности по третиране на отпадъци и други, обслужващи основните дейности. То притежава съответните лицензии и е собственик на топлопреносната мрежа в столицата. Захранва над 99.9% от ползващите централизирано топлоснабдяване потребители в София. Тоест, дружеството има фактически монопол на пазара на топлинна енергия.

Проектът се възлага за 29 години. Три години е срокът за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия и 26 години - за оползотворяване на RDF за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Проектът е финансиран от ОПОС и съфинансиран от общината с кредит от Европейската инвестиционна банка на стойност 64 млн. евро, който ще бъде изплащан от „Топлофикация“ в продължение на 19 години.

По проекта се предвижда изграждане на инсталация за когенерация на електрическа и топлинна енергия с капацитет 180 000 RDF т/г. (22,5 т/ч.); производствена мощност - 58 MWt топлинна енергия и 20 MWe електрическа енергия. Планирано е да бъде осигурена електроенергия за нуждите на 30 000 домакинства и топлоенергия за нуждите на 40 000 домакинства.

Справка в публикувания годишен финансов отчет на „Топлофикация София“ ЕАД за 2017 г. сочи, че инвестицията е планирана за изпълнение с начало тази година по споразумение за партньорство между предприятието и общината като бенефициент на европейските средства. 

"Демократична България" поиска държавата да не дава европари за завода за горене на боклук в София

Демократична България продължи да отстоява позицията си относно строежа на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с ...

В отчета пише, че инсталацията ще бъде изградена на територията на ТЕЦ „София“. Проектът ще допринесе за диверсификация на горивната база, като използваният природен газ ще се редуцира с 11%, което освен икономическо стабилизиране за дружеството ще доведе до решаване на част от екологичните и социални проблеми на столичния град.

Стабилизирането на дружеството е предизвикателство за ръководството му, предвид неговата задлъжнялост. На 12 март т. г. е направена промяна в Съвета на директорите. От длъжност е освободен Георги Беловски. На негово място като член на СД и изпълнителен директор е назначен Сашо Чакалски. В директорския борд освен него влизат Петър Тодоров и Десислава Билева.

В края на миналата година дружеството отчита нетна загуба в размер на 34 817 000 лв. (при 40,8 млн. лв. загуба през 2016 г.)

Много  по-голяма обаче е стойността на вземанията, които калкулира дружеството - близо 400 млн. лв. Само по заведени до края на миналата година съдебни дела вземанията са за почти 300 млн. лв. Три от делата, които води „Топлофикация София“, са срещу „НЕК“ ЕАД за просрочени над 29 млн. лв. от продажба на високоефективна електрическа енергия. Дружеството има блокирани разплащателни сметки и в КТБ за 90 млн. лв.

„Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на дружеството, нито за изпълнение на текущите финансови задължения към партньори и контрагенти“, се сочи с категоричност в годишния му финансов отчет.

Заводът за горене на отпадъци в София - по-скъп и с по-стара технология от немалко алтернативи

Поради прекалено големите мощности за обработка на отпадъчния материал от твърди битови отпадъци в Европа има промяна що се отнася до б...

Референдум

Първо "Демократична България", след това Политическа група пет, а накрая и БСП поискаха да има референдум дали проектът да се изпълни. В Столичния общински съвет обаче ГЕРБ не одобри да има референдум, а лидерът на БСП-София Калоян Паргов се закани, че червените ще съберат нова подписка, с достатъчно подписи, за да стане местният референдум задължителен. Задължителен местен плебисцит се провежда, когато поне 10% от живущите по регистрация на дадено място искат това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София