Украинска певица: Концерт за украинските деца на руски? Как е възможно толкова да не се уважавате!

12152
Украинска певица: Концерт за украинските деца на руски? Как е възможно толкова да не се уважавате!
Снимка: Катерина Бужинская

Украинската певица Катерина Бужинска, един от символите на мирните шествия в подкрепа на Украйна в София, отказа да участва в благотворителен концерт в подкрепа на деца, засегнати от войната. Причината е, че програмата на концерта предвижда в него да се изпълняват песни на руски език, което според нея е неуважение.

Бужинска направи следното обръщение във Фейсбук, с което обясни своя отказ:

"Не ми говорете на руски, моля, момчета. На руски говореше този, който изнасили и уби дъщеря ми, разказа възрастна жена в Буча. (...) Ето защо езикът има значение. За някои това е твърде лична травма, оръжие, което убива близките им и отнема най-скъпото им.

От доста време съм в България. Първото нещо, което направих, бе да науча езика. Наистина исках да разбера повече за хората, с които живея. И да говоря с тях на техния език. Така показвам уважението си и любовта. Започнах да различавам македонски от сръбски, та дори и диалектите на български, кой от какъв регион е.

И се учудвам, че след 30 години някои българи не правят разлика между украинците и руснаците. В България "руснаци" казват на всички, които са от постсъветските страни. И е време да сложим край на това.

Затова отказвам да участвам в благотворителен концерт, уж в подкрепа на деца, засегнати от войната. За организатора няма значение на кой език ще се проведе концертът.

Разбирам, че сега е модерно и трендово да се говори за Украйна, да се направи нещо за нея. (...) Но покажете поне малко уважение към нея, ако искате за себе си пиар.

Певицата Катерина Бужинска: България, помогнете! Дайте оръжие на Украйна! (ВИДЕО)

Катерина Бужинска е певица от Киев. Един от символите на мирните Шествия в подкрепа на Украйна в София. Идва в България на 25 февруари,...

Предупредих организатора веднага щом разбрах, че ще има руски песни и Васко Младенов ще пее на руски. Възпитано и дипломатично помолих неговия PR и организатора да поправят ситуацията, в противен случай отказвам да участвам. Сякаш обещаха да го оправят, но после програмата си остана същата. Затова няма да пея на този концерт. Заедно с мен отказаха да участват Татяна Гуцал и Оксана Терещенко, Светлана Мирвода и Ксанти.

Имам отделен въпрос към българския певец! Наистина ли нямате песни на български в репертоара си, че пеете на руски? Наистина ли толкова не се уважавате? Може би това е провокация? А към организатора - съзнателен колаборант ли сте или неосъзнат глупак?

Нямате ли когнитивен дисонанс, че правите благотворителен концерт в помощ на децата на Украйна, засегнати от окупатора, на езика на окупатора? Обяснете на тези деца защо пеете на езика на тези, които са ги осакатили."

Катерина Бужинска призовава да се бойкотира този концерт. Според нея има и друг начин да бъдат събрани пари за нуждаещите се деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София