Унгарският посланик посети Костинброд (СНИМКИ)

2129
Унгарският посланик посети Костинброд (СНИМКИ)
Снимка: Община Костинброд

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България посети град Костинброд. Визитата бе по повод изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ в града.

С нейно Превъзходителство Текла Харангозо бяха Сандра Мишкеди- Директор на Унгарския културен институт в Република България и г-н Симеон Варга- застъпник на българската общност в унгарския парламент.

Община Костинброд започна изграждането на модерен медицински център

Изграждането на модерен медицински център в Костинброд започна. Днес - 25 януари, беше дадено началото на ремонтните дейности на втория...

Официалните лица бяха посрещнати от Радослав Стойчев- Областен управител на Софийска област, Александър Манолов – зам.-областен на Софийска област, Росица Иванова - началник на Регионално управление на образованието - София област, Александър Ненов, заедно с инж. Теодора Гогова и инж. Габриела Трайкова – зам.-кметове на община Костинброд, Димитър Георгиев - Ръководител на Общински инспекторат- Костинброд и Камелия Велкова – общински съветник от Първи район на град Костинброд.

Специален гост бе съпругът на покойната учителка Ася Юричкай. Тя е първата учителка по унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ и човекът запалил всички деца и учители по културата на държавата Унгария. В момента учител по унгарски език е г-жа Кристина Коп.

Директорката на Първо ОУ „Васил Левски“, Даниела Борисова, бе модератор на срещата, състояла се в началната сграда на училището в Първи район. Тя представи учениците си от 1-ви до 4-ти клас с тяхната програма на унгарски език. Всички деца, сред които гимнастички и мажоретен състав с невероятни танци, поздравиха гостите от Унгария.

След поздравите на всички официални гости завърши унгарският посланик, която за втори път посещава града и училището. Н. Пр. Харангозо изрази отличните си впечатления от децата, изучаващи унгарски език. Тя се обърна с приветствие към присъстващите, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред.

Първо ОУ „Васил Левски“ има редица мероприятия, свързани с държавата Унгария и изучаването по иновативен начин на чужд език. Едно от мероприятията в училището бе по повод 174 години от революцията и борбата за свобода, честван от унгарците на 15 март. Нашите деца участваха в конкурс за рисунки на маски на унгарски кукери.

„Евроброд Груп“ отбеляза 10 години от създаването си с откриването на нова сграда

„Има величие в благородното дело да създадеш нещо, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух и всичко това да пр...

Само преди няколко месеца децата от Първо ОУ участваха в коледно тържество в Унгарския културен институт с унгарски песни и изработиха унгарското знаме в час по ФУЧ – Унгарски език. Учениците от групата за изучаване на унгарски език се включват в различни дейности и мероприятия – рисуване в двора на училището и в конкурси за рисунка, организирани от унгарския културен институт.

„Имаме потвърждение от община в Република Унгария за подготовка на документи с цел побратимяване и сътрудничество за различни образователни проекти между училища, иновативни програми и културен обмен между община Костинброд и община Мор в Унгария“, заяви заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

Община Костинброд е изпълнила до тук няколко важни стъпки за изграждане на добри отношения между България и Унгария:

• Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ”, сред които и община Костинброд, посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария през 25 март 2022 г. и бяха посрещнати от Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария.

• На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

Община Костинброд получи сертификат “Ефективен CAF потребител”

На вчерашната Конференция за популяризирането на Модела CAF в администрациите, община Костинброд бе сертифицирана с връчването на етике...

• Продължиха срещите на община Костинброд в Унгария по програма “Европа на гражданите”. През 2022 г. кметът на община Костинброд присъства на конференция по програма “Европа за гражданите” в София.

• Посрещнахме Председателят на съвета на българското малцинство в Унгария, д-р Мария Николаева.

• Община Костинброд, заедно с Първо ОУ „Васил Левски“, организира унгарска вечер с нашите приятели д-р Мария Николаева и г-жа Моника Жеков на 24 септември 2022 г.

• В рамките на три дни община Костинброд посрещна няколко висшестоящи лица от международно значение, което само по себе си е признание за добрата работа на администрацията.

Днешното посещение е резултат на утвърждаваните се положителни и приятелски българо-унгарски отношения, за което община Костинброд също дава своя принос. Общината ще продължава да създава мостове между нашата общност и останалите братски общини и държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София