Увеличават се децата с късогледство в София

1250
Увеличават се децата с късогледство в София
Снимка: Roland Steinmann / Pixabay

Над 3700 деца са преминали през скрининговата програма за очни прегледи на Столичната община и Българско дружество по детска офталмология и невроофталмология. Сред прегледани 40 на сто от първокласниците в София се установява увеличаване на случаите и на степента на късогледство, обясни офталмологът от Александровска болница проф. Александър Оскар.

При близо 23 на сто от децата е установен проблем, който създава необходимост от допълнителни изследвания и децата са били насочени към специалист. За 35 на сто от прегледаните деца това е била първа офталмологична консултация. При 636 деца лекарите са констатирали рефракционни аномалии, като това е най-често срещаното нарушение на зрението. Пари са осигурени за всички деца, но са прегледани само тези, за които е имало съгласие от родителите.

Трябва ли да се носят постоянно очилата при късогледство?

Схващането, че хората с късогледство (миопия) трябва да носят очила непрекъснато и през цялото време, е най-обикновен мит, неподкрепен ...

„Няма по-важно от здравето, особено, от здравето на децата и навременното диагностициране на здравен проблем е особено важно за по-нататъшното лечение", каза Фандъкова, цитирана от 24 часа.

Проф. Оскар предупреди, че се установява пряка връзка между осветеността на стаята и развитие на късогледството. Не се препоръчва и гледане отблизо - на по-малко от 35 см на телефонните екрани. Гледането на екрани от по-малко разстояние е мощен стимул за развитие на късогледство.

Гледането на телевизия трябва да бъде от разстояние, което е равно на три пъти дължината на диагонала на екрана, препоръча проф. Оскар.

Основният рисков фактор е прекомерната употреба на дигитални устройства. Липсата на витамин D е в основата на прогресията на късогледството. При почти 100% от децата с късогледство установяваме липса на витамин D и препоръчваме на родителите да го набавят чрез хранителна добавка, каза още проф. Оскар.

Тези витамини и микроелементи са важни при късогледството

Миопията е зрителен дефект, при който човек вижда добре наблизо, но доста лошо в далечината. Както отбеляза ръководителят на Rebuild Yo...

През последните 10 г. сме извършвали различни теренни проучвания и се оказа, че над 90 на сто от децата в първи клас в Северозападна България не са консултирани от очен специалист, допълни проф. Оскар.

„Според данните на Световната здравна организация 25% от децата по света, за щастие този процент в България е по-малък, имат проблем, свързан със зрението. Понякога самата нужда от очила може да породи проблеми у децата и да причини късогледство, главоболие и развитието на така нареченото „мързелово око“. Това е най-социално значимият проблем в офмалтологията, който засяга приблизително 5 % от всички деца. Коварното при това заболяване е, че трудно може да се разпознае от родителите и децата биват късно диагностицирани“, каза проф. Александър Оскар. 

Програмата за скрининг на зрението на първокласниците ще продължи и през следващата учебна година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София