В разгара на лятото: Обявиха конкурс за обновяване на зоната от Лъвов мост до автогарата

1771
В разгара на лятото: Обявиха конкурс за обновяване на зоната от Лъвов мост до автогарата
Снимка: БГНЕС

В разгара на летните отпуски главният архитект на София Здравко Здравков обявява конкурс за избор на фирма, която да предложи архитектурно решение за обновяването на бул. “Княгиня Мария Луиза“ в участъка от пл. „Лъвов мост“ до ул. „Струга“, която се намира срещу Централната автогара.

Прави впечатление, че срокът за подаване на документи за участие в процедурата е изключително кратък. Тя е обявена в края на работния ден на 7 август, а последният ден за записвания е 17 август. Хонорарът, който кметството ще плати на спечелилия проект, е 70 000 лв. без ДДС, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Лъвов мост - една от емблемите на София

От участниците се очаква да предложат решения за реконструкцията на трамвайното трасе и за намаляване на шума и вибрациите, а също и за озеленяването на релсите като „зелен трамвай“. Търсят се и нови варианти за транспортно обслужване на сградите в района и за минимално транзитно движение чрез локални платна. Архитектите трябва да посочат още как да се осигури пешеходен достъп до входовете на сградите и автомобилен достъп до вътрешните дворове. След ремонта Столична община се надява да направи възможно паркирането на оптимален брой автомобили в локалните платна на булеварда и в подземни гаражи на две нива с входове от тези локални платна, пише в заданието.

То предвижда още проектиране на трасе за двупосочна велоалея, а също създаване на озеленено пешеходно пространство и "места за рекреация", като съществременно се отчете статута на булеварда като паметник на градинското изкуство. Социализирането на участъка трябва да стане с подходящи нови настилки, с озеленяване, ново осветление, паркова мебел, поливна система и др.,продължават от общината.

Избраният изпълнител ще трябва да съобрази проекта си с наличната подземна техническа инфраструктура, включитерно с трасето на метрополитена. При доказана необходимост се допуска изместването и/или реконструкцията им. С проекта трябва да се осигури удобство и комфорт за всички групи от населението, включително за хората с увреждания, се казва още в конкурсните книжа.

Въпреки обявяването на архитектурния конкурс все още съвсем не е сигурно, че в обозримо бъдеще наистина ще се стигне до обновяването на описания участък от бул. "Княгиня Мария Луиза". Преди повече от 5 г. Столична община обяви сходен конкурс за социализирането на съседната зона пред Централна гара, която също трябваше да се обнови и в резултат пространството трябваше да се превърне в споделено между пешеходците и колите, а не със сегашната доминация на автомобилното движение. От кметството тогава поясниха, че след преустройството зоната пред Централна гара ще се превърне във вторичен градски център и че на хората ще започне да им харесва да се разхождат там. Обявененият конкурс бе спечелен от проекта на бюрото "А и А Архитекти", в който съдружник е арх. Ангел Захариев, съпруг на бившния министър от ГЕРБ Екатерина Захариева. През 2019 г. бе представено и обемно-устройствено проучване на района и концепция за изменение на подробния устройствен план. След това повече други действия на управляващите в София за преустройството на предгаровия площад нямаше и в момента той продължава да е място, от което жителите на София и туристите бързат да се махнат.

ОЩЕ: Пак искат да строят нов Зимен дворец до блокове в "Младост"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София