Лъвов мост - една от емблемите на София

3269
Лъвов мост - една от емблемите на София
Снимка: БГНЕС

Едно от култовите места в столицата е Лъвов мост. Мостът минава над Владайската река и е разположен на кръстовището на бул. “Мария Луиза” и бул. “Сливница”, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на София. Под моста се намира и метростанция “Лъвов мост”. Мостът е с дължина 26 м и с широчина от 18,10 м.

Преди построяването на Лъвов мост

Преди сегашния Лъвов мост на това място е имало каменен мост, известен като Шарения мост. Неговото построяване е свързано с богатия Халил Сали Ефенди, популярен сред местните като “шашавия Халил”.
Една година реколтата се случила много добра, тревата избуяла до пояс и софийските селяни се чудели какво да я правят. Разчуло се, че Халил купува слама и всички шопи се втурнали да му я продават. Халил ефенди никого не върнал. Купувал евтино и платил честно на всеки. Когато се чудели защо му е толкова слама, той отговарял, че “времето продава сламата".
Следващата година не била така плодородна и прозорливият чорбаджия продал сламата с голяма печалба. Тогава решил с получените пари да съгради мост, на който да изпише “С време продадох, мост създадох”, а от другата мисъл от Корана “Където няма мост - съгради мост. Където няма чешма - съгради чешма”. Мостът бил нашарен с червени жълти линии, откъдето идва и името.

Кои са паметниците с най-интересна символика в България?

До Освобождението на това място се екзекутирали “душманите на Империята”. Ако престъпникът не е от града, трябвало да се обеси пред тази врата, през която е влязъл в него. Левски е обесен до Източната порта, при Орханийското шосе, откъдето е дошъл в София. През 1876 г. на това място са обесени участниците в Априлското въстание Тодор Малеев и Стойчо Рашков.

Подобна е съдбата на четирима български книжари - Стоян Табаков, Никола Чолака, Георги Стойцев и Киро Геошев.

И в Разград ще има Орлов и Лъвов мост

По идея на Христо Г. Данов

След Освобождението възрожденският учител и книжовник Христо Г. Данов предлага на това място да се построи паметник на обесените книжари и революционери. Идеята е приета сред политици и интелектуалци и през 1889-1891 г. започва изготвянето на мащабен проект за мемориален комплекс за всички българи, загинали тук. Проектът е изготвен от фирмата на известните чехи братя Прошек. Бронзовите фигури на лъвовете са направени във Виена от австрийската фирма “Рудолф Филип Вагнер” и символизират героизма на загиналите. За съжаление не се осъществява цялостната идея на Христо Г.Данов. От мемориала се построяват само мост и четири постамента с лъвове. Проектът струва изключително висока за времето сума от 260 000 лв.

Тайна е кой е автор на четирите лъва. През 1889 г. кметството се свързва с известния френски скулптор Шарл Игел, който се наема да ги изработи, като изпраща скица. По-късно Игел изоставя проекта. 

В книгата си “Спомени” Димитър Пенев посочва за изпълнител на проекта - “Тодор Велян и сие”, под ръководството на инж. Конт, за когото пише подробно и списание “Светлина”, където е отпечатана една от първите снимки на моста. 

Не се знае защо лъвовете са без езици. Според популярен от онова време анекдот, това е, за да не разказват колко пари са откраднати при построяването на моста. През този период започват и първите слухове и обвинения за корупция към управляващите.

През 2014 г. се извърши пълна реконструкция на моста на стойност 21 млн лева. Така мостът отгоре стана напълно пешеходна зона с кътчета за отдих, а отдолу двупосочните платна значително облекчиха движението на превозните средства в това ключово столично кръстовище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com