ВАС потвърди отмяната на забраната за строеж на сградата "Златен век"

4282
ВАС потвърди отмяната на забраната за строеж на сградата "Златен век"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Върховният административен съд остави в сила решението от 06.11.2020 г. на Административен съд – София град по административно дело № 6376/2020 г. С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“. С други думи, "Артекс" вече може да продължи строежа.

Административно дело № 13327 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от директор на дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Фактите и правните изводи, посочени в заповедта, са установени по делото посредством множеството събрани писмени доказателства, както и чрез трите съдебно-технически експертизи, приети от двата съдебни състава на АССГ, разглеждали спора по същество. При така установените факти, правилен се явява крайният извод на първостепенния съд за материална незаконосъобразност на заповедта.

ВАС: Разрешението за строеж на сградата “Златен век” е валидно до 2028 година

Разрешението за строеж на сградата “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” е валидно до 2028 г. Така админис...

Относно първия строеж „административна сграда“, спрян от Директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ, а именно : Не е променена строителната конструкция на сградата "и" не е променен вида на конструктивните елементи "и/или" натоварнията в сградата, които условия следва да са кумулативно изпълнени съгласно приложимата норма. Що се отнася до липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива, както се каза по-горе, в оспорената заповед липсват мотиви, като освен това посоченото за тях правно основание по чл. 169, ал. 1, т. 3 ЗУТ не попада в хипотезата на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

„Настоящата съдебна инстанция не установи допуснати от съдебния състав нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. С оглед предмета на правния спор, правилно е разпределена доказателствената тежест и са дадени конкретни указания на страните в този смисъл; проведени са редица открити съдебни заседания, в хода на които съдът мотивирано се е произнесъл по доказателствените искания; спазени са указанията на първата касационна инстанция; приетите доказателства са допустими и са относими; обсъдени са от съда, който е постановил мотивиран съдебен акт“, пише в решението на ВАС, което е окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София