X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

ВАС: Разрешението за строеж на сградата “Златен век” е валидно до 2028 година

1526
ВАС: Разрешението за строеж на сградата “Златен век” е валидно до 2028 година
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Разрешението за строеж на сградата “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” е валидно до 2028 г. Така административният съд в София слага точка на един дебат, като се произнесе по дело, което “Артекс” води срещу заповед на началника на ДНСК от 15 април 2019 г. Тогава бе спрян строежът на небостъргача, пише "24 часа".

Основният аргумент на съда е, че заповедта е издадена без каквото и да е фактическо основание, защото “няма никакво отклонение от строителните книжа”. Според мотивите на съда административният орган – ДНСК, е нарушил и основния принцип в правото – принципа на истинността. Строителният контрол е осъден да плати 2 562 лв. разноски по делото.

Артекс: Очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на „Златен Век“

"На 30 юли 2019 година Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната с...

За да стигне до своето решение, съдия Галин Несторов се позовава на практиката на Върховния административен съд (ВАС), според която “десетгодишният срок на издаденото разрешение за строеж следва да изтече едва през 2028 г.” От решението на административният съд, което е от 6 ноември, става ясно, че по делото са направени двойни и тройни съдебно-технически експертизи. Те са били оспорени от ДНСК. Според строителния контрол, за да се даде отговор на поставените въпроси, “се изисква извършване на статистически изчисления, кофражен и армировъчен план, с каквито вещите лица не са разполагали”. Съдът обаче посочва, че изцяло дава вяра на експертизите, защото “са изготвени от компетентни, технически вещи лица”.  Пред тях са били поставени много въпроси. Включително за вида на конструкцията, вида на конструктивните елементи, увеличава ли се натоварването върху хоризонталните и вертикалните елементи.

На 21 август експертите правят оглед на строежа и установяват пълно съответствие с представените и одобрени проекти на 20 септември 2017 г. Общата маса на цялата сграда е 59 751 т., съгласно статическите изчисления към одобрения проект. Натоварването е същото, каквото е предвидено и изчислено в одобрения конструктивен проект. Конструкцията на сградата е изчислена и осигурена за всички нормативно установени натоварвания и въздействия, на които ще бъде подложена, собственото тегло е само едно от тях. Сградата не е претоварена, нещо повече, към датата на съставяне на констативния протокол тя дори е без предвидените експлоатационни товари и е напълно осигурена съгласно нормативните изисквания”, е един от изводите на експертите, на които съдът изцяло се доверява.

Съдията отбелязва и друг немаловажен детайл. Според Административно процесуалния кодекс “индивидуален административен акт се издава, след като се изяснят всички факти и обстоятелства от значение за случая и се обсъдят обясненията и възраженията на заинтересованите лица”. Тази законова норма е “императивна и е гаранция, че са спазени принципите на законност и истинност”. В случая обаче не е така. ДНСК е нарушила този принцип, защото формално е изяснявала фактите и обстоятелствата по делото и формално са обсъждани възраженията на заинтересованата страна. Според съдията има и още едно нарушение на АПК и то е, че “административният орган не е проверил и преценил всички събрани доказателства. Нещо повече. В свое възражение фирмата-строител е обяснила, че всички забележки, посочени в констативен акт от 3 април 2019 г., са надлежно отстранени, поради което и в момента строежът е в пълно съответствие с одобрените строителни книжа. Твърдението е трябвало да бъде проверено от ДНСК, включително и с оглед на място, посочва съдът. Това обаче не е се е случило.

Решението на административния съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано. Именно за това настоя инициативен комитет "Лозенец". Според несъгласните със строежа на сградата ДНСК трябва да оспори съдебното решение за отмяна на спирането на строeжа на небостъргача "Златен век". От инициативния комитет поискаха това в съобщение до медиите, изпратено в петък.

"Артекс" заведе дела заради "Златен век" - срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров

Строителните предприемачи от "Артекс" започват серия от дела за уронване престижа на компанията. Първите искове са заведени срещу предс...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 неща, които ще донесат късмет в дома ви
5 неща, които ще донесат късмет в дома ви

Ако искате да привлечете много късмет и щастие в дома си, можете да го направите, ако промените дребни детайли в дома си. Той трябва да бъде нашето...