Васил Терзиев дарил първата си кметска заплата на дете в нужда

3685
Васил Терзиев дарил първата си кметска заплата на дете в нужда
Снимка: БГНЕС

Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция, което е средна или тежка форма на недохранване. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Той обясни, че е получил 1466,97 лв. за приблизително половин месец на поста и символично е задържал само един лев от тях. „Още през юли бях обещал, че ще дарявам заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите“, припомни кметът и допълни, че смята дарението за много личен акт, но е длъжен да споделя дали и как си спазва обещанията като публична длъжност. 

Още: Терзиев: Няма да приема панаири! Наследството на ГЕРБ е 70 млн. лв. за плащане и 0 лв. по сметките (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Всички разбираме, че дарения не са системно решение на проблемите. Съзнавам и че тази сума е твърде малка и няма да разреши проблемите, с които се сблъсква Деян“, заяви столичният кмет и уточни, че детето е на 16 г. и се храни предимно с храни за медицинска употреба, за да може да поддържа тегло около 20 кг. Пациентите с малнутриция не могат да усвояват нормалната храна и затова имат нужда от специална храна, обясни още Терзиев. 

Кметът написа и че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) наскоро е приела да реимбурсира ентералните храни от началото на 2024 г., а дотогава децата и възрастните, които се нуждаят от тези храни, все още разчитат на дарителски кампании. Васил Терзиев призова всички, които могат, да подкрепят страдащите от малнутриция. Зад каузата от години стоят „Национална мрежа за децата", сдружение „Общност Мостове“ и още много организации, родители и лекари от цялата страна, пише още кметът.

Още: Дежа вю: Столичният общински съвет ще посрещне 2024 г. без председател (СНИМКИ и ВИДЕО)

В дните между 6-10 ноември, под егидата на Европейското Дружество по клинично хранене и метаболизъм (ESPEN), тази година се проведе Световна седмица на осведомеността за недохранването (малнутриция) при пациенти с различни заболявания. Кампанията цели да постигне по-широко обществено разбиране сред пациенти, лекари и отговорните държавни институции, че малнутрицията влошава лечението и възстановяването при редица медицински състояния, информираха от Национална мрежа за децата. Свързаните с малнутриция състояния засягат най-малко 30 милиона души само в Европа, а всеки четвърти пациент, приет в болница, е недохранен или е изложен на риск от недохранване, сочат данни на ESPEN. В България проблемът е изключително сериозен и засяга два важни аспекта. Единият е, че няма ясна статистика колко деца и възрастни се нуждаят от медицински храни, за да не страдат от произтичащи от малнутриция усложнения. И второ – към момента у нас нито един продукт за ентерално хранене, необходимо за профилактика или лечение на малнутрицията при остри и хронични заболявания в домашни условия, не се поема от държавата, като това касае всички възрастови групи, посочиха от НМД.

Още: Терзиев към съветниците на БСП и "Възраждане": Няма ли да ви е срам да си получите заплатите в края на месеца?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София